Subota 19.01.2019.
08:50
Vestionline

Krajinović dobro krenuo, ali beše to tek početak puta

EPA/Lynn Bobo
Krajinović je imao i ohrabrujuće momente na meču s Ćorićem

Ako se po jutru dan poznaje, Filip Krajinović bi tek trebalo da ubira polodove saradnje s Šveđaninom Tomasom Johansonom, pobednikom u Melburnu 2002, koji mu je odnedavno trener. Naš teniser bi trebalo da bude ohrabren. Prvi put je igrao u trećem kolu na nekom turniru za grend slem, a potpuni preokret u prvom kolu protiv Italijana Marka Čekinata (18), igrača iz Top 20, govori da na najznačajnijim turnirima ubuduće može da se ogleda i u mečevima "dugog metra".

Ćorić je pobedio zato što je iskusniji u ovakvim duelima. Paradoksalno, s obzirom na to da ima tek 22 godine i četiri je leta mlađi od našeg tenisera, ali je, recimo, prošle sezone odigrao dvostruko više mečeva u glavnoj kategoriji od njega. Krajinović je odlično počeo. U tom prvom setu odnos direktnih poena je bio u njegovu korist (8:4), a nadalje, do kraja meča, to se preokrenulo na stranu hrvatskog tenisera. Ćorić ih je u preostala tri seta postigao 47, a naš teniser 12. 

Prelomni trenutak meča bio je brejk koji je Hrvat načinio za vođstvo s 4:3 u trećem setu. Krajinović to nije mogao da dostigne, a u četvrtom setu igra mu se potpuno raspala. Ćoriću je pripalo pet gemova uzastopce. Pokušaji našeg igrača u finišu duela su bili dockan. 

Statistika, međutim, kaže da je Ćorić osvojio samo tri poena više ukupno (116:113). I to govori da Krajinović u godini koja je tek krenula može mnogo više nego prethodnih, čak i da se nada uspesima kakav je postigao na turniru iz masters serije u pariskom "Bersiju" 2017, kada je bio finalista, što mu je i najvredniji domet u karijeri, a ni ovaj u Melburnu nije za potcenjivanje.

IV set

3:6 - Krajinović je i u ovom gemu pružao dobar otpor, ali Ćorić ide dalje.

3:5 - Još nije kraj. Krajinović je imao dve brejk-prilike, a iskoristio je drugu. Bio je odličan u dugim razmenama udaraca.

2:5 - Servis koji pripada našem teniseru bez izgubljenog poena, s 12. asom na meču.

1:5 - Naš teniser će servirati za jalovu nadu da ostane u meču.

1:4 - Krajinović najzad i s dva asa prekida Ćorićevu seriju od pet uzastopnih gemova.

0:4 - Hrvatski teniser sve bliži pobedi. Čini se da Krajinovića muči i bol u kolenu.

0:3 - Ćorić ima značajnu prednost pošto je načinio još jedan brejk. Krajinovićeva igra se raspala. Hrvat potpuno drži konce meča u svojim rukama.

0:2 - Imao je Krajinović dve brejk prilike, ali je Ćorićeva prednost što ume da se spasava odličnim servisima. Naš teniser je u ovom gemu od besa bacio reket o teren, ali ga nije polomio.

0:1 - Ćorić odmah dolazi do brejka. S dva efektna vinera stekao je prvo dve brejk-lopte (15:40), a gem mu je i pripao iako je Krajinović uspeo da izjednači u poenima. Hrvatski teniser je preiueo prevlast nad mečom, a to govori i odnos direktnih poena. U prvom setu 8:4 za našeg igrača, a nadalje 31:4 za njegovog suparnika.

III set

4:6 - Krajinović greši iz forhenda. Ćorić vodi u setovima.

4:5 - Krajinović ostaje u setu. Gem je osvojio asom. Viđena je jedna improvizacija našeg tenisera, a zatim neshvatljiv promašaj Ćorića iz sredine polja, što je moglo da mu donese prednost u gemu.

Pobednik se u osmini finala sastaje s uspešnijim iz meča Francuza Lukasa Puja (30) i australijske nade ruskog porekla 19-godišnjeg Alekseja Popirina (149). Taj meč se igra u večernjem programu.

3:5 - Imao je Krajinović 0:30. Sledeća tri poena su pripala Ćoriću pa je bilo i izjednačenje, a Hrvat je pronašao način da mu i ovaj gem priopadne. 

3:4 - Krajinović se u ovom gemu suočio s prve dve brejk prilike protivnika (15:40). Drugu je neutralisao asom. Hrvat je ipak ponovo stekao šansu da uzme gem na servis našeg tenisera i to mu je pošlo za rukom. Prethodno je tražio čelindž. Njegov udarac je zakačio liniju za dlaku pa je tako stekao brejk šansu.

3:2 - Ne da Krajinović Ćoriću nadu za brejk.

2:2 - I dalje u ovom setu svaki dominira na svoj servis.

2:1 - Atraktivno igra Krajinović. Svašta je moguće u ovom duelu.

1:1 - Posle 0:15 hrvatski teniser je do kraja kontrolisao poen.

1:0 - Posle 0:15 Ćorić je načinio četiri greške, po dve iz forhenda i bekhenda.

U prvom setu Krajinovićevom vođstvu su doprinela dva iskorišćena brejka. U drugom setu odsudan je bio već prvi gem u kojem je servirao naš teniser, a Ćorić ga osvojio za vođstvo s 2:0.

EPA/Lynn Bobo
Ćorić na meču s Krajinovićem
2024 © - Vesti online