Četvrtak 05.08.2010.
05:15
Kurir

''Novartis'' podvalio vakcine Srbima


Da je bilo mnogo propusta u nabavci tri miliona vakcina protiv svinjskog gripa, ukupne vrednosti 26 miliona, potvrđuju indirektno i u Agenciji za lekove, koja je vakcinu „focetrija“ pustila u upotrebu na predlog Ministarstva zdravlja, iako nije postojala potpuna dokumentacija. Kurir je saznao da je „Novartisu“ na tenderu falio „modul 1“, najvažniji dokument koji sadrži kompletan istorijat vakcine, od ideje do proizvodnje.

U Agenciji su odbili da daju izjave o tenderskoj dokumentaciji, ali su potvrdili da su privremenu dozvolu izdali decembra prošle godine na zahtev firme „De-Ta-P“, i to na predlog Ministarstva zdravlja. Iz Agencije napominju da je privremena dozvola za stavljanje u promet vakcine „focetrija“ izdata za period dok je na snazi Naredba o proglašavanju pojave epidemije zarazne bolesti. U Agenciji kažu da su tražili potpunu dokumentaciju, ali nisu rekli da li su je dobili.

Da nisu bila čista posla u ovoj milionskoj nabavci vakcina, potvrđuje i član Radne grupe za pandemiju, epidemiolog dr Branislav Tiodorović. On kaže da ne zna da li je pokrenuta istraga o nameštanju tendera za vakcine, ali da je tačno da su postojali propusti.

- Istina je da „Novartis“ nije dostavio kompletnu dokumentaciju i da ju je naknadno dostavljao, ali su, ipak, u odnosu na ostale imali mnogo više. Jedina opcija nam je bila da prihvatimo njih, u suprotnom, vakcine ne bismo ni nabavili. Predstavnici „Novartisa“ su tvrdili da ćemo vakcine dobiti po ekskluzivnoj, najnižoj ceni u odnosu na sve u regionu. Ispostavilo se, međutim, da su to bile samo trgovačke priče - kaže Tiodorović.

On tvrdi da je iznenađen informacijom da je „Novartisu“ na tenderu nedostajao „modul 1“.

- Nisam mogao da imam uvid u to da li je dokumentacija bila kompletna ili ne jer su epidemiolozi bili zaduženi samo za stručni deo. Za sve pravne i ekonomske poslove odgovorni su pravnici iz Fonda zdravstva.

2024 © - Vesti online