Petak 18.01.2019.
16:55
Vestionline, Tanjug

Da li bliski odnosi sa Rusijom štete Srbiji?

EPA/Stephanie Lecocq
 

Grubješić smatra da će u onom trenutku kada dođe do rešenja između Beograda i Prištine i ta preprekla biti otklonjena. 

Komentarišući jučerašnju zvaničnu posetu predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu, Grubješić za Tanjug navodi da je očigledno da je ruski predsednik najpopularniji svetski državnik koji je došao u Srbiju, te da to ne bi trebalo da izaziva zabrinutost kod bilo koga.

Uz to, poznato je, navodi ona, da već vekovima Srbija i Rusija imaju bliske kulturne, istorijske i druge veze.

- Takođe, poznato je i to da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da je u procesu pregovaranja i usvajanja pravnih normi iz EU i da se nadamo da ćemo u dogledno vreme postati članica - navodi Grubješić. 


Dobri odnosi Srbije i Ruske Federacije su politička konstanta, kaže Grubješić i dodaje da kada je u pitanju spor Beograda i Prištine, juče smo mogli čuti poruke koje su se odnosile na postizanje kompromisnog rešenja za koje se Srbija zalaže. 

- Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti sa pravom veta i svakako bilo koje rešenje neće moći da se donese bez saglasnosti Rusije, ali koja će uloga Rusije biti u dijalogu i da li će je uopšte biti ili će samo biti u sprovođenju sporazuma to ostaje da se vidi - navodi Grubješić.

Ističe da nikada ne treba zanemariti činjenicu o ulozi Rusije u Savetu bezbednosti i dodaje da nije izvesno da će Rusija uspeti da taj problem prebaci na Savet bezbednosti.

- U svakom slučaju, Brisel jeste taj koji treba da organizuje nastavak dijaloga, a preduslov za to je ukidanje taksi koje su prištinske vlasti uvele. Očekujem da u narednom periodu prvo dođe do nastavka dijaloga, a da se zatim ide ka traženju tog uzajamno prihvatljivog rešenja - kaže Grubješić.

Kada su u pitanju ekonomske poruke koje smo mogli čuti juče od predsednika Putina, Grubješić kaže da se one vide u praksi i u činjenici da je potpisano preko 20 memoranduma o saradnji i ugovora, ali i obostranoj želji da se ekonomski odnosi unaprede u budućnosti.

Dodaje da Rusija nije najvažniji trgovinski partner Srbije, što je EU sa dve trećine spoljnotrgovinske razmene, ali da je trgovinska razmena sa Rusijom povećana u poslednjih nekoliko godina.

- Na nama je da iskoristimo kapacitete ogromnog ruskog tržišta, da mi poboljšamo našu ponudu kako bismo smanjili trgovinski deficit koji postoji - smatra Grubješić.

Prema njenim rečima, Srbija jeste energetski zavisna od ruskog gasa i nafte i važno je da dobije krak Turskog toka kako bi se obezbedila energetska sigurnost.

U tom smislu, nada se da će, kako su predsednik Putin i direktor Gaspromnjefta najavili, izgradnja tog kraka biti završena ove godine.

2024 © - Vesti online