Petak 18.01.2019.
12:55
Radio Slobodna Evropa

Dempsi: Evo zašto Putin jača uticaj na Balkanu

EPA/Andrej Čukić
Ruski predsednik Vladimir Putin u Beogradu

- Mislim da je do ove iznenadne agresivne retorike od strane Moskve i pogotovo Putina došlo iz mnogo razloga. Jedan je da su transatlantski odnosi puni napetosti u ovom trenutku, a i predsednik Tramp kaže da će SAD u nekom momentu povući iz NATO-a. Ovo jasno ide u prilog Rusiji koja je uvek želela da oslabi zapadnu, NATO alijansu, i Putin je zato otišao u Srbiju.

Drugo, nikad ne znate šta predsednik Aleksandar Vučić razmišlja. Za "Fajnenšel tajms" je pre nekoliko dana govorio o proevropskom kursu i tako dalje, a onda postavi crveni tepih za Putina. To znači da Srbija igra dvostruku igru. Treća stvar je, naravno, Putin je tamo sa šefom Gazproma Aleksandrom Milerom zato što oni vide rastući uticaj Kine - ističe Dempsi.

- Na neki način, Zapadni Balkan postaje igralište za Kinu i Rusiju sa jedne strane, a Evropska unija pokušava da drži pod kontrolom ono što se dešava u BiH i, sa zakašnjenjem, u Makedoniji, i drže na oku Crnu Goru, koju je upravo dobila veliki kredit od Kine, iako je u NATO - dodaje ona.

- Još jedna stvar. Putinova poseta je jedna velika medijska priča za Rusiju, i za deo medija u Srbiji, ali ne zaboravite šta se događa na terenu u Srbiji sa velikim demonstracijama. One su zaista velike i mislim da neće prestati - zaključuje Džudi Dempsi.

2024 © - Vesti online