Petak 18.01.2019.
13:47
Vestionline

Vučić: Sporazum o gasu presudan za Srbiju

Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije ukazao je na izjavu šefa Gasproma Alekseja Milera da će do kraja godine biti izgrađen gasni konektor ka Bugarskoj. 

- Mi to nazivamo centralnim gasovodom od 420 kilometara. To je bilo od suštinskog strateškog zančaja za budućnost Srbije. Reč je o ogromnoj investiciji, a finansiranje ćemo podeliti, u kom procentu ostaje još da se vidi - kazao je on. 

Vučić je naglasio da je to od ogromnog značaja za budućnost, industrijalizaciju, napredak Srbije i rast BDP-a. 

Ukazao je da idemo na izgradnju gasnog skladišta za 750 miliona kubnih metara, kako bi mogli da u svakom trenutku intervenišemo kada dođe do nestašice. 

- Nije gas samo za upotrebu u domaćinstvima, već pre svega u preduzećima, donosi ili odvodi investitore. Treba da provodimo gasifikaciju. Danas imamo gasifikaciju do Leskovca, ali ne i južnije. Imamo problem sa Teklasom, u Vranju, svuda južnije. Moramo taj problem da rešavamo. I u drugim delovima nemamo proveden gas, pa je problem za dolazak investitora - rekao je on.

Posebno se razgovaralo kako kaže o železnicama. Istakao je da se ugovor, vredan 230 miliona dolara, odnosi na završetak radova na pruzi od Stare Pazove do Novog Sada, na koridoru ka Budimpešti, kao i na izgradnju Dispečerskog centra, kao i za uređenje kompletne železničke infrastrukture.

- Želimo da podignemo železnicu, jer smatramo da je u tome budućnost i u kargo i u putničkom saobraćaju. Hoćemo deo putnika i robe na sebe da preuzmemo i moramo da požurimo sa velikim infrastrukturnim radovima - istakao je Vučić.
 

2024 © - Vesti online