Petak 18.01.2019.
12:05
Vestionline, b92.net

Vilander: Neka klinci nateraju Novaka da se pomuči za pehar

Youtube/Djoker Nole
Mats Vilander

- Zadovoljan sam dosadašnjim tokom turnira. Mislim da je zaista dobar. Bio sam i inače veoma uzbuđen pre početka jer su se 'stari momci' vratili, a mladi polako dolaze. Što se tiče onih 'srednjaka' po godinama, igraju sasvim korektno. Nišikori, Raonić, Dimitrov, uz to, rekao bih da ima i dosta igrača čija je forma u usponu, što nije bio slučaj u poslednjih nekoliko godina", počeo je priču bivši teniski šampion, sada komentator "Eurosporta". 

On smatra da je ovo godina kada bismo, konačno, trebali da vidimo neke bitne promene u muškom tenisu, barem kada je reč o smeni generacija. 

- Naravno, najbolji su i dalje Novak, Rodžer i Rafa, ostali su tu negde, ali imam utisak da jedni druge guraju da idu napred, da pomeraju granice. Vidim da se svi trude da ovu trojku nekako obore sa vrha, što je dobro - dodao je Vilander. 

Za Matsa važi da je jedan od najvećih Đokovićevih kritičara, ali ovog puta njegov osećaj kaže da je najbolji teniser sveta na dobrom putu da osvoji sedmi trofej u Melburnu, ukupno 15. grend slem titulu. 

- Mislim da je svakako favorit da osvoji titulu ovde. Pre svega to kažem zbog toga kako je osvojio Vimbldon i kako je igrao na US openu. Mislim da je važna i činjenica da je bio pobednik Mastersa u Šangaju, da je igrao finale u Bersiju i na ATP tur finalu u Londonu. Ne znam da li je i njemu važno da se osvrće na sve to, ali ni to što je ta dva finala izgubio, ne pravi neku bitnu razliku. Njemu su bitna ta finala u smislu da igra dobro, posle toga je verovatno veoma dobro radio, tako da za njega pobeđivanje u kontinuitetu nije nikakav problem - ubeđen je Vilander.

Novak je na početku igrao veoma dobro, po svemu zaključujem da je i u predsezoni radio veoma naporno. Mislim da je fizički veoma spreman, a samim tim i psihički, jedino ostaje da se pitamo koliko zaista ima želju da osvoji ovaj turnir posle toliko toga što je uradio. Ipak, mislim da on to očajnički želi. Zato je po meni i veliki favorit - podvukao je još jednom Vilander. 

Iskusni stručnjak smatra da bi za svetski tenis ipak veoma važno bilo da ove sezone, pa i na ovom turniru, zablistaju neki mlađi igrači. Rodžer Federer i Rafael Nadal bi mogli da se sastanu u polufinalu, ali Matsa to ne bi toliko obradovalo. 

- Sjajno bi to bilo da igraju Federer i Nadal u polufinalu, za sve veoma zabavno. Ja sam možda od onih koji su sada u manjini, a koji žele da ih ne vidim kako igraju jedan protiv drugog! Zašto to kažem? Pre svega zato što bih voleo da vidim neke mlađe snage kako dolaze. Obožavam kada neko novi zablista, jer je to sasvim u redu, a i dobro je za tenis uopšte, za budućnost. Važno je za ovaj sport da igrači poput Zvereva, Hačanova ili još nekih, pobede Federera ili Nadala ili Novaka pre nego se ova trojka povuče. 

Koliko će oni zaista to biti u stanju, druga je priča, ali Mats ne odustaje. 

- Tenisu zaista treba neka sveža krv. OK, vi ste iz Srbije i neka Novak pobedi i osvoji turnir, ali neka Zverev pokuša da Novaka natera da pobedi u pet setova. Da urade nešto dobro, ne da zastanu u četvrtfinalu. Polufinala i finala bi bila taj znak da su stigli, i to bi zaista bilo sjajno za muški tenis - zaključio je sedmostruki Grend slem šampion.

2024 © - Vesti online