Petak 18.01.2019.
00:06
www.dw.com

Dojče vele: Ruska žurka u Beogradu

EPA/MAXIM SHIPENKOV / POOL
Predsednik Rusije Vladimir Putin u Beogradu

Šta Putin dobija ovim spektaklom?

Vučić se trudio da doček predstavi kao opštenarodno veselje. S druge strane, ponekom se omakla reč "kontramiting". Tek toliko da se zna - vi imate pištaljke, mi imamo Putina! Tako voljeni gost iz Rusije postaje i stranački prijatelj.

Na internetu se nagađa da li je naprednjačka dnevnica za odlazak u Beograd i mahanje ruskim zastavicama 1.500 dinara ili, kao što je jedan šaljivdžija objavio, pet litara mleka. To za sada niko nije utvrdio.

Šta smo još uspeli do sada da saznamo? Od predsednika Srbije lično - da Putin ljubi poklonjene srpske ikone i odlično svira klavir. To je Vučić sebi malo dao oduška, odajući privatne detalje svojih podmoskovskih večeri. Onaj kome Putin svira klavir i čiju ikonu ljubi - taj je svakako ruski čovek. Evropski, a ruski. Dakle, hteo to ili ne, Putin Vučiću podiže rejting kod Srba.

Šta Putin dobija ovim beogradskim spektaklom? Boris Varga, politikolog i spoljnopolitički komentator kaže da jedno prošlogodišnje istraživanje javnog mnjenja u Rusiji pokazuje da građani Rusije Putina smatraju odgovornim za loše stanje u državi.

- Zato Putinu treba jedan vidljivi spoljnopolitički izlet u region i državu koja nije postsovjetska banana republika, već država kandidat za EU, gde Putina vole, poštuju i podržavaju, a to je Srbija - ističe Varga.

On smatra da skoro da ne postoji konkretan projekat sa Rusijom koji bi i Srbiji donosio veću dobit. "Putin najverovatnije neće Srbiji doneti veće direktne investicije, jer ih i sama Rusija u krizi i pod sankcijama potrebuje", kaže Varga.

Šta je Putina najviše interesovalo?

Mnogi u Putinu vide jedinu nadu da na Kosovu na kraju bude makar nerešeno. A on samo pokušava da uz Rusiju pod sankcijama jače veže jedinu preostalu rusofilnu zemlju u ovom delu sveta, ako je moguće uz minimum ulaganja.

Moskva je u tome majstor da od malo napravi puno. Pri tome su svi vojni pokloni, od isporučenih aviona do obećanih tenkova, unapred naplaćeni.

Ruski gas je u Srbiji skuplji nego u Nemačkoj, što je logično jer Srbija nema "Severni tok" kao Nemci. Ali nema ni "Južni", koji se posle slavnih najava neslavno pretvorio u maglu i dim. Sada se bude nove nade da će "Turski tok" preko Bugarske stići do srpskih granica.

Putin će sigurno biti zadovoljan toplim dočekom u Beogradu. No, on je po prirodi šahista. Pored neuvođenja sankcija i srpske vojne neutralnosti, njega najviše interesuje diplomatski status za osoblje Humanitarnog centra u Nišu. Da bi ruski humanitarci imali isti status kao osoblje Severnoatlanskog pakta, koje je u Srbiji već nedodirljivo.

Zna Putin dobro da čoveku na zadatku u tuđoj, bratskoj zemlji može iznenada zatrebati zaštita. Kao obaveštajac u Drezdenu gledao je izbliza kako se kruni Berlinski zid, zaključuje Dojče vele.

2024 © - Vesti online