Petak 18.01.2019.
00:30
telegraf.rs, Vestionline

Stres može da se uoči jednim pogledom u oči

unsplash.com
Foto: Ilustracija

- Ukoliko vaši vitalni organi nisu u redu, onda je nešto loše sa vašim telom i doktori treba da otkriju šta nije u redu. Ali, šta je sa mentalnim zdravljem? Mnogi ljudi multitaskuju, ali trenutno ne postoji način da se odredi u kakvom je psihičkom stanju neko. Otkrili smo da veličina zenice može da ukaže na nečije menatlno stanje dok on multitaskuje, rekao je vođa istraživanja doktor Jung Hiup Kim.

36 volontera praćena su preko snimača pokreta i tehnologije za praćenje pokreta očiju dok sede u sobi. Ispitanici su trebali da odgovore na neočekivane promene kao što su alarmi, dok su praćeni preko monitora.

U mirnim situacijama pokreti očiju ispitanika su mogli da se prate, ali su u situacijama koje su bil eneizvesne pokreti bili nekontrolisani. Došli su do zaključka da veličina zenica može da se promeni usled izloženosti stresu. Naučnici se nadaju da će posmatranje veličine zenice nekada biti u upotrebi kako bi se procenilo opšte stanje zaposlenih i kako se oni nose sa stresom kome su izloženi.

- Ukoliko budemo u stanju da motrimo kako se osećaju naši zaposleni i kakvog su mentalnog zdravlja i stanja, to bi moglo da spreči neke greške u budućnosti - rekao je doktor Kim.

Od radnika koji su bili pod stresom, 51 odsto njih je razvio depresiju dok je 61 odsto njih izjavio da se oseća anksiozno. Nedavno istraživanje ukazuje da povećani stres na poslu predstavlja ključ za anksioznost. Kako loši uticaji imaju negativno dejstvo na mentalno zdravlje radnika, tako se negativno odražavaju i na posao.

2024 © - Vesti online