Četvrtak 17.01.2019.
17:34
Vestionline,sputniknews.com

Rusija će povećati isporuke gasa Srbiji

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Sve obaveze ruskih i srpskih kompanija precizirane su u tom sporazumu iz 2017. godine, ruske kompanije su spremne da ponude svu neophodnu podršku, kako u finansijskom smislu, tako i po pitanju same realizacije -  rekao je.

Naveo je i da su predviđena dva pravca povećanja isporuke ruskog gasa, među kojima je jedan kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku do Austrije.

Upitan da li bi Brisel mogao da se umeša u ovaj projekat kao što je to bio slučaj sa "Južnim tokom", Novak je rekao da su sva pitanja vezana za novu rutu u skladu su sa zakonodavstvom Evropske unije, kao i zakonodavstvom Srbije.

Što se tiče same rute, rekao je Novak, sa svakom zemljom gde bi gasovod trebalo da prođe, odnosno gde bi ta infrastruktura trebalo da se gradi, potpisuju se ugovori i to su Bugarska, Srbija i Mađarska. 

Dodao je i da su ti ugovori pre svega odgovornost nacionalnih energetskih kompanija tih zemalja po širenju gasnih sistema, koji bi imali mogućnost da dobijaju neophodne količine za sopstvene potrebe, ali i da transportuju ruski gas dalje u druge zemlje.

Novak je dodao da je ruski "Gasprom" zainteresovan i za realizaciju projekta proširenja skladišta gasa u Banatskom dvoru, što će ojačati energetsku stabilnost Srbije. 

2024 © - Vesti online