Četvrtak 17.01.2019.
14:25
Tanjug, Vestionline

Lazanski i Anđelković o značaju Putinove posete

A. Čukić
Miroslav Lazanski

Posetu Putina Srbiji Lazanski je ocenio kao "krunu jedne faze između Ruske Federacije i Srbije".

Podseća da je ovo četvrta poseta Putina, koja će, kaže, rezultirati ne samo još jačom političkom podrškom Srbiji, nego i velikim brojem ekonomskih ugovora (pominje se 21 ugovor). 

- Mislim da je ovo vrhunac jedne faze i otvara se nova faza u odnosima. Vidimo da se govori o bescarinskoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom, što nam otvara tržište od 180 miliona ljudi. Ovo je šlag na torti. Ja ne znam da li u Evropi ima lidera, sem Angele Merkel, koji se toliko puta sastao sa Putinom kao što se sastajao Vučić. Čak možda i na svetskom nivou. Ovo je zaista veliko priznanje i predsedniku Vučiću i Srbiji - rekao je Lazanski gostujući na RTS.

Anđelković kaže da je Putin u svakom trenutku bio jedan od najvećih svetskih lidera, dok su se

drugi menjali i da zbog toga predstavlja "prvorazrednu" figuru za Srbiju.

- Za nas je od velikog značaja kad god on dođe, a pogotovo sada u ovom kontekstu. On dolazi u trenutku kada kosovski pregovori, evidentno, nisu urodili plodom u sadašnjem formatu, a opet, Srbija se nalazi pod strašnim pritiskom da se nađe neko rešenje - rekao je Anđelković.

Ističe da Srbija pod rešenjem podrazumeva pritisak, a da "oni koji pritiskaju" žele kapitulaciju Srbije.

On upozorava i da je ugrožena Republika Srpska, da se intenziviraju pritisci na nju, navodeći da je to naš "drugi vitalni interes". 

- Očuvanje RS u dejtonskom formatu je itekako ugroženo. Čak je i juče Erdogan otvoreno progovorio o potrebi revizije Dejtona. Videli smo krajem prošle godine brojne zapadne zvaničnike koji su dolazili u Bosnu i Hercegovinu. Svi ponovo pominju, u kontekstu takozvanih NATO integracija, potrebu da se Bosna učini funkcionalnijom. To je ugrožavanje interesa RS - napominje Anđelković. 

Kaže da u tom smislu dolazak Putina u ovom trenutku znači da Srbija ima snažnu podršku Rusije, a, dodaje, činjenica je da bi bez nje i njene pozicije Kosovo odavno bilo u Ujedinjenim nacijama i mi ne bismo mogli više ni da se nadamo nekakvom kompromisu. 

- Iz tog ugla, u jednom prelomnom momentu kada se očito sprema ofanziva na Srbiju, Putinova podrška je za nas od ključnog značaja - rekao je Anđelković.

2024 © - Vesti online