Četvrtak 17.01.2019.
13:10
Tanjug, Vestionline

"Cilj je bio da se Srbija ekonomski ošteti…"

EPA//Valdrin Xhemaj
Enver Hodžaj

- Cilj je bio da se Srbija ekonomski ošteti… mi nismo imali logiku - uvešćemo taksu, i tako dobiti priznanje od Srbije - rekao je on na RTV Dukađin, a prenosi "Telegrafi".

Da je to lako, uradili bismo to još 2008. (uvođenje takse u razmenu za priznanje), rekao je Hodžaj i dodao da odnosi Prištine sa Beogradom "nisu bilateralni problemi, već je to međunarodna tema“.

Hodžaj navodi i da nije dobro očekivanje Prištine da će takse doneti priznanje i da je ideja taksi bila da se "zaustavi agresivna kampanja Srbije".

- U vreme kada je taksa bila uvedena, to je bila ispravna odluka, i ta taksa je definitivno povredila Srbiju. Ono što uvek treba da imamo u vidu, jeste to da taksa ili bilo koja druga odluka, ne treba da bude takva da povređuje naše odnose sa SAD ili EU - istakao je on i dodao da interesi Kosova ostaju samo na papiru bez podrške Amerike.

- Taksa treba da ostane na snazi onoliko dugo koliko predstavlja interese Kosova, a istovremeno, interesi Kosova su isti kao i američki. Ne možemo da imamo velike geopolitičke interese ako nemamo američku podršku. Mi možemo da imamo takve interese, ali bi oni ostali slovo na papiru - zaključio je Hodžaj.

2024 © - Vesti online