Sreda 16.01.2019.
22:15
O. Đoković - Vesti

Izvor radosti u Izvoru

O. Đoković
Tradicija: Doček u svečanoj sali pri hramu

- Nije loše, je li? - primećuje Dalibor Ignjatović, predsednik ovog uzornog kolektiva mladih.
Za doček je sala na vreme dekorisana, bilo je svetlucavih raznobojnih staniola, crvenih balona, prskalica, zvezdica, a u aranžiranju stolova i kasnije trpeze, članicama Izvora pomogli su roditelji. Te folklorašice, devojke lepotice, sve do dva sata posle noći nisu predahnule, svakojakim đakonijama "kitile" su tanjire, a posle ih, u kuhinji doterale da blistaju.

Kako su se naradile devojke, tako su i mladići. A što se doteralo deset konobara! Delije iz Izvora. Bele košulje, crvene leptir-mašne i hozn-tregeri, uz obaveznu ljubaznost i osmeh. Upitasmo ih čemu zahvaljuju ubrzani rad nogu od stola do stola, od gosta do gosta, a oni uglas odgovoriše:

- "Moravcu!" Jer u tom kolu noga nogu ne dostiže i zemlju ne dotiče.

Osim kola bilo je i hora. Uz Rakija bend se majstorski pesmom prošetalo po matici, da se ne zaboravi odakle su nam koreni.

Ruke uvis! Tako su se slavljenici radovali. Cupkali i podvriskivali, uz napomenu, sve pristojno, jer su tu i prote Nikola i Slaviša, otac Justin i đakon Igor, koji su se, takođe, uhvatili u kolo, vodeći računa da ni u čemu ne preteraju.

Bilo je lepo posmatrati i čelnice Kola srpskih sestara. E, koliko su se naradile za Badnji dan i Božić, kada su brinule o 5.000 vernika, što znači da su u potpunosti zaradile ovaj opuštajući doček, opustile se, pa se kroz pesmu i igru vratile u dane devojaštva.

Svi prisutni su za najdražeg slavljenika izglasali Dragana Jakovljevića, počasnog predsednika SKD Izvor, kod njega je uvek sve iz senke i potiho, a korist velika.

O. Đoković
Konobari kao iz žurnala: Goste je služio i predsednik Ignjatović (drugi zdesna)

U ponoć su stigli šampanjac i torta da se zaslade prvi minuti Nove godine po starom kalendaru.

Sve čisto ostavili

- Zadovoljan sam načinom na koji smo ispratili staru i ušli u novu godinu. Gosti su nam uvek dobri, a atmosfera dostojanstvena. Među nama je bilo i dečice, naše pčelice, kao i poneki roditelj, baka ili deka. Posle finiša smo sve sredili i čisto ostavili. Blago našem sveštenstvu sa nama - malo se i našalio predsednik Ignjatović.

Ubediti sebe da si mlad

Po tradiciji, uz SKD Izvor pravoslavnu Novu godinu dočekuju i članovi Svesrpske zajednice Francuske na čelu sa predsednicom Stanom Bilbijom. Celu njenu družinu, a kolovođa je Sloba Janković Šumadinac, najslikovitije je opisati sa "vatra živa". Svi su sredovečni, pa bi poučno da obelodane gde i kako prikupe toliko vragolaste snage i energije.

- Treba samo sebe ubediti da si mlad. Eto, mi već sada znamo da ćemo živeti stotinu godina - putokaz je nestašnog Slobe Šumadinca.

 

2024 © - Vesti online