Četvrtak 17.01.2019.
00:12
Đ. Barović - Vesti

Džihadista pravio bombu!

EPA/Djordje Savic
 

U kući ovog mladića u naselju Bukreš, pored zastave ID i ekstremističke literature, pronađene su hemikalije za pravljenje eksploziva, satovi i druge naprave za daljinsko aktiviranje bombi, specijalni telefoni, kao i vazdušna puška s optičkim nišanom. Njemu je određen policijski pritvor od 48 sati nakon čega će biti priveden tužiocu.

Prema nezvaničnim informacijama, pripadnici BIA presreli su Armina na ulici i pretresli mu ranac u kojem su našli vazdušnu pušku s optičkim nišanom i nekoliko noževa. Usledio je pretres kuće kada su nađene i ostale zaplenjene stvari

Službenik koji je učestvovao u akciji kaže da je Armin A. rekao da ne priznaje Srbiju, niti bilo koju drugu državu, kao ni institucije koje deluju u državnom sistemu.

- Za sebe je rekao da je vernik, ali da nikada ne bi radio kao hodža, jer i imami primaju platu od države - otkrio je za medije ovaj službenik, ali se ne zna da li je Armin A. slobodni strelac ili pripadnik neke organizovane terorističke grupe, kao ni šta je planirao s bombom.

Pripadnik radikalnih islamista

Prema nezvaničnim informacijama, policija je

odranije imala informacije da on pripada radikalnom islamističkom pokretu koji deluje u Novom Pazaru i okolnim gradovima, te da je dovođen u vezu s nekoliko pojedinaca koji su planirali da idu u Siriju.

Sagovornici "Vesti", eksperti iz oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma, ističu da ovo hapšenje pokazuje da se srpske bezbednosne službe uspešno bave prevencijom mogućih terorističkih akcija.

Dr Dragan Simeunović, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, kaže da Srbija ima odlične rezultate u najvažnijem segmentu borbe protiv terorizma, a to je prevencija.

- Ako se iz decenijskih sukoba i nemira izrodilo nešto dobro, onda je to izoštren refleks naših bezbednosnih struktura i policije da reaguju pre nego što bude kasno i kada dođe do terorističkog napada - ističe prof. dr Dragan Simeunović.

Službe uspešne

Ovaj stručnjak dodaje da je drugi jasan dokaz o dobrom radu bezbednosnog sektora i taj što je iz Srbije najmanje dobrovoljaca otišlo u ID u odnosu na zemlje u okruženju.

- Srbija u svakom segmentu borbe protiv ovog oblika terorizma ima mnogo veće uspehe nego okolne zemlje. Za to zaslugu imaju službe, ali i društvene okolnosti koje ne pospešuju rast ekstremističkih grupa. Letos sam u Novom Pazaru bio gost čelnika Islamske zajednice i uveren sam da su Bošnjaci odlično svesni gde svaki ekstremizam vodi - ističe Simeunović.

On navodi da će istraga pokušati da utvrdi cilj zamišljene terorističke akcije, a da je većina aktivnosti pripadnika ID usmerena na sunarodnike koje ne smatraju pravim vernicima, a da su napadi na hrišćane uvek bili u drugom planu.

Sprečena tragedija

Zoran Dragišić, profesor fakulteta Političkih nauka ističe da nema sumnje da su srpske bezbednosne službe uspele da spreče teroristički napad na tlu Srbije.

- Ukoliko pronađete sve elemente za pravljenje eksplozivne naprave uključujući i tajmere i uređaje za daljinsko aktiviranje, tada ne treba imati dileme o jasnoj nameri da se izvrši teroristički napad. Naše snage bezbednosti su uspele to da spreče zbog čega im treba odati svako priznanje - kaže Dragišić, koji takođe ističe odličan preventivni rad službi.

Iz Furkana na ratište

Nema tačnih podataka o broju vehabija u Sandžaku, ni koliko ih je završilo na ratištima na Bliskom istoku.

Podsetimo, pre mesec dana u Siriji su poginuli Emina Plojović (31) i njeno četvoro dece, dok je njen suprug Rejhan (32) preživeo. Prethodno, iz ovog grada u redovima ID stradali su i Eldar Kundaković (27) i Mirza Ganić (19). Otkriveno je da su svi otišli kao članovi Mesdžida Furkan, na čijem čelu je bio Abid Podbićanin.

Specijalni sud u Beogradu početkom aprila osudio je Rejhana Plojovića na devet i po godina zatvora jer se u redovima ID borio u Siriji, ali i da je vrbovao i obučavao ljude za terorističke akcije.

Tom prvostepenom presudom osuđeni su i Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tefik Mujović na po 11 godina zatvora, Goran Pavlović na 10, Izudin Crnovršanin na devet i po, dok je Ferat Kasumović kažnjen sa sedam i po godina.

2019 © - Vesti online