Utorak 15.01.2019.
21:41
Blic.rs, Vestionline

Tusk i Junker: Britanija da što pre razjasni svoje namere

pixabay.com
 

- EU će ostati ujedinjena i odgovorna kao što je bila tokom celog procesa i nastojaće smanjiti štetu koju uzrokuje Bregzit. Nastavićemo da sa pripremamo za sve ishode, uključujući i scenario bez dogovora, kao i proces ratifikacije sporazuma postignutog sa vladom Velike Britanije. Ovaj sporazum i dalje ostaje najbolji i jedini način da se osigura uredno povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije - rekao je Tusk.

Britanski parlament odbio je predlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu, koji je dogovorila sa Evropskom unijom. Protiv njenog predloga glasala su 432 poslanika, a za je bilo 202. Lider opozicione Laburističke partije DŽeremi Korbin podneo je predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi nakon istorijskog poraza Tereze Mej. Britanska vlada je potvrdila da će se o tome sutra raspravljati i glasati.

Junker je istakao da je sada povećan rizik od haotičnog povlačenja Velike Britanije iz EU.

- Proces ratifikacije Sporazuma o povlačenju se nastavlja što se tiče EU. Sporazum o povlačenju je pravi kompromis i najbolji mogući sporazum. To smanjuje štetu koju je Bregzit prouzrokovao građanima i preduzećima širom Evrope, istovremeno je jedini način da se osigura uredno povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije - poručio je Junker.

On je dodao da je Evropska komisija, a posebno glavni pregovarač Majkl Barnije, uložila ogromne napore u sporazum o povlačenju.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da EU ne bi ponovo trebala da pregovara sa Velikom Britanijom o sporazumu o izlasku te zemlje iz unije.

- Žao mi je zbog ishoda glasanja o Bregzitu u britanskom donjem domu parlamenta. U svakom slučaju neće biti novih pregovora o novom sporazumu povlačenju - napisao je Kurc na Tviteru.

Britanski parlament večeras je sa 432 glasa protiv odbacio plan premijerke Tereze Mej o Bregzitu.

2024 © - Vesti online