Utorak 15.01.2019.
16:35
Tanjug, Vestionline

Uprkos zahtevu Amerike Haradinaj tvrdi: Takse i do 2022. ako ne bude sporazuma

EPA/Malton Dibra
Ramuš Haradinaj

Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da je američki stav o taksama na robu iz Srbije dobio preko ambasadora SAD u Prištini, Filipa Kosneta.

- Ambasador je izrazio stav američke vlade o zahtevu za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtev. Međutim, oni su svesni da mi nemamo prava da komentarišemo njihove stavove - rekao je Haradinaj nakon sednice vlade.

Uprkos američkom zahtevu i zaprećenim sankcijama Prištini, Haradinaj tvrdi da će ovako uvećane takse ostati do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao priznavanjem kosovske nezavisnosti od Srbije.

Dosadašnji trogodišnji dijalog koji su Beograd i Priština vodili u Briselu, Haradinaj je nazvao "cirkusom" i dodao da do sada postignuti efekti nisu vredni vraćanje taksi na stari nivo.

Ponovio je da je Priština spremna da danas suspenduje takse ako bi imala dogovoreni sporazum.

- Nema toga što bi moglo da zameni sporazum. Ali, pre nego što postignemo dogovor o priznanju, nema nikakve logike da ukinemo takse. Ako je sporazum sveobuhvati, neću dozvoliti da takse budu suspendovane sve dok god on ne bude potpisan. Svrha uvedenih taksi i jeste potpisivanje sporazuma o priznanju kosovske nezavisnosti - kazao je Haradinaj.

Očekuje, kaže, da sporazum sa Beogradom o međusobnom priznanju bude postignut, a ako se to ne dogodi ni do 2022, takse će ostati na snazi.

- Ako obe zemje (Srbija i Kosovo) ne uđu istog dana u EU, balkansko pitanje neće biti rešeno - rekao je Haradinaj.

2024 © - Vesti online