Utorak 15.01.2019.
17:35
Vestionline,b92.net

Značaj Putinove posete: Izvoz robe premašiće milijardu evra

EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K
Vladimir Putin

Ljajić je ocenio da "takve, političke posete na visokom nivou širom otvaraju vrata za saradnju na privrednom i trgovinskom planu i podseća da je Ruska federacija važan spoljno-trgovinski partner Srbije, i da predstavlja peto izvozno tržište za srpske proizvode.

- Ove godine izvoz će premašiti milijardu evra različitih proizvoda koji će se plasirati na tom tržistu - rekao je Ljajić.

On dodaje da 743 kompanija izvozi na rusko tržište, da se 2017. 898 različitih proizvoda našla na na tamošnjem tržištu, a 2018. 1.208 artikala. 

Ljajić navodi da posebno ohrabruje činjenica da se povećava obim i vrsta proizvoda koji se plasiraju na tom tržistu, a da najveći rast beleži izvoz čarapa (preko 200 odsto), autoguma (40 odsto), lekova 21 odsto i sira 16 odsto. 

- Siguran sam da će ova poseta biti dodatni podstrek za razvoj ekonomske i privredne saradnje, ali i povećanje ukupne robne razmene koja će premašiti tri milijarde dolara ove godine -  istakao je on. 

Ministar Ljajić ukazuje na još uvek veliki deficit, kako kaže, na našoj strani zbog uvoza energenata iz ruske federacije, iako je Srbija zainteresovana za da poveća izvoz. 

- Tome bi se moglo podstaći kada usaglasimo Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije - rekao je ministar.

Ljajić kaže da je u pregovorima protekle nedelje ostvaren napredak oko ovog sporazuma, ali da još uvek nema konačnog dogovora zbog neslaganja unutar država članica Evroazijske ekonomske unije.

- Pregovore nastavljamo i verujem da ćemo u bliskoj budućnosti usaglasiti tekst sporazuma koji će našim proizvođačima omogućiti pristup tom tržistu - zaključio je Ljajić.

2024 © - Vesti online