Utorak 15.01.2019.
13:50
Vestionline

Troicki - Cicipas čas posle ponoći: Srbin kome su očevi roditelji Rusi i Grk kome je deda po majci Rus

Tanjug/AP
Cicipas na meču prvog kola

Viktor Troicki i Stefanos Cicipas nemaju koga da čekaju jer prvi izlaze na teren 3. Boriće se jedan protiv drugog, ali i svako s velikom vrućinom u Melburnu pošto im duel u drugom kolu počinje u 11 časova po lokalnom vremenu.

Naš teniser, koji je zbog lošeg plasmana (200. mesto) morao da igra kvalifikacije za Australija open prvi put za poslednjih 11 godina, savladao je na početku Španca Roberta Karbaljesa Baena (73), debitanta na prvom turniru za grend slem u godini. Bilo je 6:1, 1:6, 2:6, 6:1, 6:4, što je četvrta uzastopna pobeda Troickog na pet setova u prvom kolu u Melburnu.

Cicipas (15), koga je Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) proglasilo za tenisera s najupečatljivijim napretkom u prošloj godini, pobedio je Italijana Matea Beretinija (52) sa 6:7 (3:7), 6:4, 6:3, 7:6 (7:4). Dvadesetogodišnjem Grku to je bila prva pobeda u Melburnu budući da je lane na debiju ispao na početku protiv Kanađanina Denisa Šapovalova, naravno ruskog porekla.

I opet će se, i sam s ruskom krvi, sastati s protivnikom koji je isto ima u venama. Baba Troickog Irina kao trogodišnjakinja, a deda Viktor kao šestogodišnjak došli su silom prilika u Srbiju posle Oktobarske revolucije u otadžbini 1917. U njihovom braku rođen je otac našeg tenisera Aleksandar.

Cicipasova majka Julija Salnjikova, nekadašnja teniserka u Sovjetskom Savezu, kćerka je Sergeja Salnjikova (1925-1984), fudbalskog reprezentativca SSSR, koji je se okitio zlatnom olimpijskom medaljom baš u Melburnu 1956, kada su Sovjeti savladali Jugoslovene u finalu s 1:0. Igrao je i za Spartak i za Dinamo, prestoničke timove, ali i za Zenit iz tadašnjeg Lenjingrada.

Troicki nije bio na iskušenjima u ovoj godini pre dolaska u Melburn. Ruku na srce i zato što je morao da krene iz kvalifikacija. Cicipas je igrao u Sidneju, a izgubio je u četvrtfinalu od potonjeg finaliste 35-godišnjeg Italijana Andreasa Sepija (6:4, 4:6, 6:4).

Ko prođe u treće kolo, sastaće se u meču za ulazak u osminu finala s uspešnijim iz duela Gruzina Nikoloza Basilašvilija (20), koga je Novak Đoković nedavno savladao u Dohi, i Italijana Stefana Travalje (137), takođe kvalifikanta.

EPA-EFE
Troicki je prošle godine izgubio u drugom kolu od domaće nade Nika Kirjosa, čiji je otac Grk
2024 © - Vesti online