Sreda 16.01.2019.
08:10
S. Đ. - Vesti

Trka za predstavnika na Evroviziji: Nevena i Dženan hoće u Tel Aviv

instagram.com/dzenan_loncarevic_official
Dženan Lončarević

Na konkurs se prijavilo 76 učesnika, a selekciona komisija koju su činili muzički urednici RTS-a preslušala je sve pristigle numere. Svi radovi bili su potpisani šifrom, tako da su imena autora bila nepoznata. Nakon izbora kompozicija od strane selekcione komisije, pristupilo se otkrivanju identiteta autora muzike i teksta. U igri za predstavnika Srbije na prestižnom muzičkom takmičenju je i Dženan Lončarević.

- Imamo li vašu podršku za Beoviziju? - poručio je Dženan Lončarević iz Sarajeva pred koncert.
Pevač želi na Eurosong i prijavio se na konkurs RTS-a sa pesmom "Nema suza", koju je radio Željko Vasić.

Na domaćem festivalu na kome se bira naš predstavnik za Eurosong nastupiće i Nevena Božović. Mlada pevačica osvojila je 2007. godine treće mesto na Dečjoj pesmi Evrovizije, a nakon toga predstavljala je Srbiju na ovom takmičenju u Švedskoj 2013. godine sa grupom Moje tri. Ona otkriva da je i dalje privlači učešće na tom takmičenju i da bi volela još jednom da se oproba, ali ovog puta solo.

- Pesma se zove "Kruna" i sama sam radila muziku i tekst, a aranžman potpisuje Darko Dimitrov. Pesma je svakako na srpskom jeziku, jer to traže propozicije Beovizije. Volim da pevam na svom jeziku i volela bih da to bude i u slučaju da odem na Eurosong. Još uvek nisam odlučila kako će sve izgledati - kaže pevačica i dodaje:

- Želela sam da još jednom odem na Evroviziju. Dok sam bila mlađa htela sam da još jednom samostalno nastupam na tom takmičenju.

Među prijavljenim za Beoviziju je i Snežana Berić, poznatija kao Ekstra Nena, koja je 90-ih godina prošlog veka učestvovala na Evroviziji. Tu su i Osvajači, Saška Janković, Ivan Kurtić, Sanja Rio, Goga Stanić, Jana Šušteršić, Majdan, Ana Popović, Lana i Aldo...

Beovizija će se održati krajem februara, a festival će imati tri takmičarske večeri. Publika i stručni žiri će svojim glasovima - po evrovizijskom principu, odlučiti ko će predstavljati Srbiju na izboru za najbolju pesmu Evrope.

"Usudi se da sanjaš"

Na Pesmi Evrovizije, koja se 14, 16. i 18. maja 2019. održava 64. put, pod sloganom "Usudi se da sanjaš", u Tel Avivu učestvovaće 42 zemlje, saopštili su organizatori takmičenja iz Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Zemlje učesnice su: Albanija, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Belgija, Belorusija, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gruzija, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Izrael, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Rusija, San Marino, Slovenija, Srbija, Španija, Švajcarska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina.

Jon Ola Sand, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, iskazao je i ove godine oduševljenje zbog velikog odziva javnih nacionalnih emitera da učestvuju na ovom planetarnom događaju.
- Prošle sezone Neta se usudila da sanja i pobedila na takmičenju u Lisabonu, vrativši trofej u svoju zemlju - izjavio je Ola Sand.

Zvezdano nebo

Inkluzija, raznolikost i jedinstvo bile su inspiracija za kreativnu poruku nastupajućeg takmičenja. Logotip ovogodišnjeg Evrosonga ima izgled zlatne zvezde koju čine tri sjajna trougla, i kako kreatori koncepta objašnjavaju - trougao, kao jedan od najstarijih oblika na svetu, predstavlja kamen temeljac koji se univerzalno koristi u umetnosti, muzici, kosmologiji i prirodi, a simbolizuje povezanost i kreativnost. Kada se međusobno spoje i kombinuju, oni postaju novi jedinstveni entitet koji odražavaju beskonačno zvezdano nebo.

2024 © - Vesti online