Sreda 16.01.2019.
04:30
mondo.rs, Vestionline

Auto koji sam vidi pešake ili semafor

Tanjug
Foto: Ilustracija

Ideja je takva da će novi Fordovi komunicirati sa semaforima, saobraćajnim znacima, pa čak i pešacima, kako bi vozač mogao samo da uživa u vožnji, a ne da brine da li mora da zaustavi vozilo ili pazi na druge učesnike u saobraćaju.

- Nakon 150 godina, uzbuđeni smo što ćemo moći da ponudimo ovako revolucionarnu tehnologiju, koju možemo uporediti sa izumom semafora u 19. veku. Prvi semafor pomogao je stanovnicima Londona da se snađu i ostanu bezbedni na najvećim i najzakrčenijim raskrsnicama. Nadamo se da će naša tehnologija nastaviti taj način inovativnog razmišljanja - rekao je izvršni direktor "Ford Connected" plaftorme Don Batler.

Ford, za sada, nije objavio kako će tačno ova tehnologija funkcionisati, ali automobilska industrija navodi da će vozač, najverovatnije, dobijati upozorenje kada se približava pešaku ili crvenom svetlu. Druga opcija je ta da se automobil automatski zaustavi, odnosno odreaguje bez intervencije ljudskog bića koje njime upravlja.

Ipak, kritičari ove ideje navode da je za "C-V2X" neophodno da i okruženje doživi određena tehnološka unapređenja, jer automobil mora da komunicira sa uređajem koji emituje i prima njegov signal. To bi značilo da bi čitavi gradovi morali da se opreme sličnom tehnologijom, ili da bi se od svakog učesnika u saobraćaju očekivalo da nosi neki vid uređaja koji emituje i prima signal, makar bilo reči samo o smartfonu.

- Opremanje čitavih gradova podrazumevalo bi astronomske troškove za gradove koji, možda, jedva uspevaju da zakrpe rupe na putu. A zahtevanje od svakog pešaka da nosi smartfon da bi bio bezbedan kada izađe iz sopstvene kuće je zabrinjavajuća promena paradigme - smatra zamenica direktora američke Asocijacije zvaničnika za javni saobraćaj, Korina Kisner.

Prodaja prvih modela opremljenih "C-V2X" tehnologijom planirana je za 2022. godinu, prenosi "Si-En-En".

2024 © - Vesti online