Ponedeljak 14.01.2019.
21:15
Tanjug, Vestionline

"U Hag će otići najmanje 100 vojnika tzv. OVK"

EPA//Valdrin Xhemaj
 

Oni će biti pozvani na saslušanje o okolnostima ratnih zločina koje je ta paravojska počinila tokom i posle rata nad Srbima i lojalnim Albancima.

Gucati je gostujući u centralnoj emisiji prištinske televizije T7 rekao da će poslednja grupa bivših pripadika tzv. OVK u Hag otputovati 4. februara.

On je rekao da su mnogi iz različitih delova Kosova već prmili pozive. Za njega je, kazao je, neprihvatljivo šta se događa tokom tih saslušanja. 

- Za nas je neprihvatljivo, to će trajati do 4. februara kada će ići poslednja grupa. - rekao je Gucati i dodao da se "borci OVK" ne boje pravde, prenela je GazetaEkspres. 

On ne veruje da se komandanti tzv. OVK plaše pravde i veruje da neće bežati sa Kosova, jer, kako kaže, oni se "bore za ovu zemju". 

Smatra, međutim, da je Specijalni sud nepravedan i da će on, kako kaže, izjednačiti "žrtvu sa sločincima, a to su Srbi". 

Neki od pozvanih u Hag, kazao je, su i članovi Udruženja veterana čiji je on predsednik. 

- Znamo imena onih koji su prijavili da su dobili pozive, ali postoje i oni koji to nisu obelodanili - rekao je. Prema njegovim rečima, to su vojnici različitih nivoa. Ima ih, kaže, iz Dukađinija, Paštrika, Papa i Drenice i zna da za njih četvoricu već postoje optužnice. 

- Četvorica su već podignute optužnice i oni neće biti saslušavani. Sud poziva samo one koji su osumnjičeni - rekao je Gucati uveren da će se svi oni, kako kaže, "otarasiti ove zamke". 

Izrazio je žaljenje zbog toga što je Specijalni sud formiran na osnovu odluke kosovskog parlamenta i glasova kosovskih poslanika. Ta odluka im je, kaže, vezala ruke i onemogućava ih da izađu na proteste.

2024 © - Vesti online