Ponedeljak 14.01.2019.
19:30
Tanjug, Vestionline

EU traži povlačenje taksi i jedinstvenu poziciju Prištine

Tanjug
 

U Briselu tvrde da nije reč o blokadi procesa, već da se sa prištinskom stranom prevashodno radi na rešavanju pitanja taksi. 

- Na sastanku sa novoformiranom delegacijom Prištine prošle nedelje u Briselu jasno im je rečeno da EU želi da se tarife povuku i oni su to razumeli. Stavljene su konkretene ideje na sto. Oni sada imaju svoj unutrašnji dijalog i čekamo da vidimo šta će iz toga proizaći - rečeno je u evropskim diplomatskim izvorima. 

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je u nedavnom razgovoru sa austrijskim novinarima takođe poručio da se nada ”odgovoru Kosova u narednim danima”.

U Briselu ocenjuju da će ”Priština ostati zaglavljena” na putu evrointegracija ukoliko ne poštuje obaveze iz CEFTA i duh Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju, a kao ”veliki problem” navodi se i nepostojanje zajedničkog stava svih političkih činilaca u Prištini. 

U EU kažu da se tu može naći i smisao novoformirane delegacije Prištine, koja bi trebalo da bude ”mehanizam za donošenje zajedničkih pozicija” kosovske strane. 

- Tači ostaje glavni pregovarač na nivou predsednika, ali je problem što na strani Kosova ima internih sukoba. Želimo da kad Tači dođe on ima i sveobuhvatni mandat, a ova delegacija je mehanazam koji može pomoći u tom smislu - objašnjavaju u evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga. 

U Evropskoj komisiji takođe naglašavaju da oni konkretno sa prištinskom stranom trenutno rade na ”razrešavanju pitanja carina”, a sve u cilju pomeranja stvari u celokupnom procesu postizanja sveobuhvatnog rešenja za odnose Beograda i Prištine. 

- Čekanja nema, radi se na konačnom cilju, što je i bila ambicija od početka druge faze, ali i paralelno na deblokiranju situacije sa carinama - rečeno je u Briselu. 

2024 © - Vesti online