Ponedeljak 14.01.2019.
18:00
A. Vučićević - Vesti - Foto: Rade Prelić

Tradicija darivanja duga 15 godina

Rade Prelić
Dečja radost nema cenu: Vojin Vučićević sa porodicom Mijović

Humanitarna fondacija Stara Raška iz Kanade uputila je u Srbiju oko četiri i po miliona dinara (oko 38.000 evra) sa željom da obraduje najsiromašniju decu. Po 5.000 dinara (oko 40 evra) dobilo je 898 mališana. Fondacija Stara Raška iz Beograda preuzela je na sebe obavezu da darovi njihove sestrinske organizacije iz dalekog Toronta stignu u prave ruke. Predstavnici Upravnog odbora na čelu sa Vojinom Vučićevićem tokom dva dana podelili su božićne poklone u tri grada Raške oblasti. U Novoj Varoši obradovano je 159 mališana, u Priboju 311, a u Prijepolju 428.

Kako ističu iz beogradske Stare Raške, najveće zasluge za ovu vrednu donaciju pripadaju porodici Varaklić iz Toronta, koja vodi poreklo iz Prijepolja.

- Siromašnoj deci u Raškoj oblasti i njihovim roditeljima mnogo su značili božićni pokloni, posebno porodicama sa četvoro i više dece. Deleći božićne poklone Stara Raška ispunjava ciljeve zbog kojih je osnovana pre 19 godina. S obzirom na to da se pokloni dele 15 godina zaredom, to je prešlo u tradicionalne aktivnosti Humanitarne organizacije, pa će ona nastaviti i ubuduće da na ovaj način pomaže decu u Raškoj oblasti - izjavio je Vojin Vučićević, predsednik upravnog odbora organizacije.

Rade Prelić
Prepun dom kulture u Priboju

On je dodao da su mališani darove primali u Domovima kulture ova tri grada, a da se zbog veoma loših vremenskih uslova koji svake godine otežavaju roditeljima iz okolnih sela da dođu sa decom po poklone, od naredne godine darovi iz Kanade će se verovatno deliti za Uskršnje praznike.

Šestočlanoj porodici Mijović iz Priboja podrška iz Kanade mnogo znači.

- Za nas je ovaj dar veliki. Petoro dece je dobilo po 5.000 dinara, što je za naš kućni budžet mnogo značilo. Ne znamo šta bismo pre kupili. Najpre da se napuni frižider, pa ćemo videti za dalje. Probaćemo nekako da svakome u kući učinimo makar neku malu božićnu radost. Hvala puno divnim ljudima koji su nas obradovali ovako - rekla je Ivana, majka ove šestočlane nasmejane družine.

Izostala podrška samouprave

Iako je u Rašku oblast stigla velika radost sa donacijom iz Kanade, nezainteresovanost vlasti za ovakvu podršku njihovom stanovništvu bacila je blagu senku na ceo događaj.
- Podelu poklona pratilo je više medija, ali ne i lokalne samouprave, sa izuzetkom Nove Varoši. Iako je bila u pitanju velika humanitarna akcija, za nju nisu bile zainteresovane ni vlast ni Crkva - ističu iz beogradske Stare Raške.

Humanost nema naciju

Humanitarna organizacija Stara Raška iz Beograda osnovana je 2000. godine. Četiri godine kasnije, u saradnji sa porodicom Varaklić iz Toronta, nastala je ideja da ova fondacija dobije svoju produženu ruku koja će okupiti srpsku dijasporu koja živi preko okeana. Tako je nastala fondacija Stara Raška u Kanadi. Ove dve sestrinske organizacije već 15 godina uspešno rade na ostvarenju istog cilja: pomoći ljudima u nevolji, bez obzira na veru i naciju.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

 

2024 © - Vesti online