Ponedeljak 14.01.2019.
20:15
D. Pašić

Srbi pomažu Austriji: Sneg ruši kuće

Lična arhiva
Sneg se neprestano čisti: Jovo Jeremić (desno) na terenu

Građani su različito dočekali sneg. Najviše su oduševljena deca, koja uživaju u zimskim čarolijama. Ali, mnogi mališani su izostali sa časova jer su putevi do škola bili neprohodni.
Brojne spasilačke službe, najviše vatrogasci, gotovo da ne znaju za predah. Na terenu su i radnici zaposleni firmama zaduženim za čišćenje snega. Veliki broj naših zemljaka našao se na terenu.

- Gotovo nestvarno deluje kolika je visina snega. Kod Salcburga, u mestu Hof, čistili smo s krova 150 santimetara snega. Kao da smo bili na krovu sveta - u šali kaže Jovo Jeremić, čija je firma iz Linca bila angažovana za rad na terenu.

Brojni problemi su zadesili i vozače, pogotovo kamiona. Već danima većina šlepera je na "početnim pozicijama" jer ne postoji ni minimum uslova da se krene na put:

- U mojoj firmi pauza je za novogodišnje praznike dve nedelje, tako da samo donekle izbegli ovo nevreme. Kolege mi se javljaju i šalju slike sa terena. Zaista sve deluje nestvarno jer odavno nije bilo ovoliko snega - preneo na nam je Jugoslav Marjanović, koji će morati da produži odmor.
Bračni par Jovica i Cica Klasanović žive u poznatoj banji Bad Išl ispod Alpa u Gornjoj Austriji.

Preneli su nam da u samom gradu nema mnogo snega:

- Kod nas nije toliki sneg koliko se govori. Ljudi na terenu se plaše lavina, pa su gotovo sve puteve u ovom delu Austrije zatvorili. To su pravci ka Ebenzeu i deo prema Bad Auze. Kod nas u Bad Išlu je sneg oko pola metra, ne veći - kazao nam je Jovica.
Brojno stanovništvo u ovom delu Gornje Austrije, uprkos problemima, nalazi način da se opusti. Karolina Polak iz Ebenzea je na najbolji način dočarala kolika je visina snega.

Stižu nove padavine

Prognoze govore da se od danas očekuju nove padavine. Meteorolozi najavljuju sneg od Donje Austrije pa do najzapadnije pokrajine, Forarlberg, što je više od 400 kilometara vazdušne linije. Najveća je bojazan od lavine, pa u najugroženijim delovima i dalje važi najveći stepen opasnosti peti nivo.

 

2024 © - Vesti online