Ponedeljak 14.01.2019.
11:24
Vestionline

FT: Ako padne Cipras ulog je prevelik

Tanjug/AP
Premijer Grčke Aleksis Cipras

Taj ulog, kako navodi Fajnenšel tajms, visok je ne samo za grčkog premijera Ciprasa, već i za Skoplje, ali i za Balkan i EU.

Bilateralni sporazum Atine i Skoplja usaglašen prošle godine kojim se predviđa da grčki sused promeni ime u Republika Severna Makedonija okončao bi gotovo tri decenije star spor koji je izbio nakon raspada bivše Jugoslavije i otvorio put Skoplju da se pridruži NATO i EU, što bi predstavljalo podsticaj i za pet zapadnobalkanskih suseda koji takođe žele da se pridruže evropskom bloku, navodi britanski list. 

Navodeći da Cipras sada mora da se bori za većinu u parlamentu gde njegova partija ima 146 od 300 mesta, FT dodaje da bi Ciprasov neuspeh doveo u sumnju dogovor o preimenovanju imena Makedonije, koji je u petak odobrio makedonski parlament ali je potrebno da ga ratifikuje i grčka strana. 

List podseća da je postizanje sporazuma o rešavanju spora oko imena, koji su u junu postigli grčki i makedonski premijer, bilo od ključnog značaja i za dogovor o početku pregovora o pristupanju EU sa Skopljem, uprkos zabrinutosti nekih članica zbog nedostatka vladavine prava i organizovanog kriminala. 

Pristalice proširenja EU već vode bitku da ubede skeptične zemlje poput Francuske i Holandije da je Makedonija ostvarila konkretan napredak u reformama koje su potrebne za početak pristupnih pregovora. Rasprava u Atini sada preti kao dodatna neželjena prepreka za one u EU koji žele da prigrle svoje zapadnobalkanske susede dok Britanci - verovatno - odlaze, piše FT.

2024 © - Vesti online