Ponedeljak 14.01.2019.
13:13 >> 16:43h
Vestionline, b92.net

Rustem Mustafa saslušan u Hagu

youtube/ RadioEvropaLire
Rustem Mutafa

On je saslušan o okolnostima pod kojima su se dogodili ratni zločini te paravojne formacije tokom i posle sukoba na Kosovu i Metohiji, javlja RTS, pozivajući se na prištinske medije.

Kako se navodi, završen je prvi deo saslušanja Mustafe, koji je na ulasku u zgradu Specijalnog suda rekao da se ne oseća krivim. Za sredu je zakazano isptivanje Samija Ljuštakua, takode bivšeg komandanta OVK. 

Mustafa i Ljuštaku bili su važni komandanti operativnih zona na Kosovu u toku oružanog sukoba, a posle rata su ostali aktivni na kosovskoj političkoj sceni u okviru Demokratske partije Kosova, na čijem celu je donedavno bio aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, a sada je vodi Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine, prenosi RTS. 

Mustafa je posle rata bio poslanik kosovske skupštine, a Ljuštaku je godinama bio gradonačelnik. Poznatiji kao komandant Remi, Musafa je na ulasku u zgradu Specijalnog suda rekao da se ne oseća krivim i da je došao da odgovori na poziv Suda koji ispituje tvrdnje izvestioca Evropskog parlamena Dika Martija, preneo je Zeri. 

"Ja ću odgovoriti na sva pitanja koja će tužilac postaviti u vezi sa mojim poslovima u vezi sa navodima", rekao je Mustafa, prenela je Koha. 

Mustafa je bivši komandant OVK za regiju Lab. Specijalizovano tužilaštvo je formirano da istraži zločine pomenute u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i da odgovorne procesuira pred Specijalizovanim većima Kosova, sa sedištem u Hagu.


Mustafa je bivši komandant OVK za regiju Lap. Specijalni sud formiran je sa zadatkom da istraži zločine koje su činili pripadnici OVK nad Srbima, nelojalnim Albancima i pripadnicima drugih manjina na KiM.

2024 © - Vesti online