Ponedeljak 14.01.2019.
11:11
Vestionline, b92.net

"Kosovo i Metohija nisu Trampu ni u prvih deset tema"

EPA/Shawn Thew
Donald Tramp

"Dosad su Albanci potpuno dominirali"

Kesić, politički analitičar i i šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, objašnjava da zbog ogromne unutrašnje krize u Vašingtonu zbog borbe sa demokratama u Kongresu, mogućnosti pokretanja opoziva predsednika, kao i non-stop histerije oko uticaja koji navodno Rusija ima na američku politiku ni Evropa nije u prvih 6-7 tema u SAD. 

Dodaje da kriza u Americi traje duže vreme, još od pre Trampovog izbora za predsednika, ali da se sada posebno vidi da SAD više nisu toliko angažovane oko pitanje Kosova i Metohije, niti Balkana, pa ni oko pitanja Evrope. 

Kometarišući peticiju koju je zajednica Srba u Americi organizovala i kojom od predsednika Donalda Trampa traži da zaustavi progon našeg naroda na Kosovu i Metohiji, prekine podršku vladi u Prištini i upozorava na sve opasne odluke Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja i posledice koje mogu biti nesagledive, Kesić kaže da je njen tajming - loš. 

- U jednom trenutku bila je drugačija realnost, govorilo se da smo blizu dogovora, pominjalo se razgraničenje... U međuvremenu se stanje promenilo zbog poteza Prištine koja oseća da se SAD distanciraju od ovog pitanja - kaže Kesić i dodaje da je "jedini način da se neka promena desi opasnost od eskalacije sukoba i ugrožavanja interesa Evrope koji bi primorale da se SAD ponovo uključe". 

On objašnjava i da su do sada Albanci potpuno dominirali. 

- Kad god Brisel i Vašington pogledaju i zapitaju se šta je veći rizik - nezadovoljstvo Albanaca ili nezadovoljstvo Srba - uvek dolaze do zaključka da su veći rizik Albanci. Mi moramo da promenimo taj odnos. To može da se radi novcem ali i korekcijom politike. Srbija je pokazala fleksibilnost i strpljenje ali je to u neku ruku i štetno jer Albanci idu prema radikalizaciji problema nadajući se da će time uvući Ameriku i da će ona stati na njihovu stranu - kaže Kesić. 

2024 © - Vesti online