Ponedeljak 14.01.2019.
10:05
Vestionline

Lejver s našim asom obeležio pola veka svog drugog grend slem podviga

Tanjug/AP
Đoković s Lejverom koji drži trofej za pobednika

Rod Lejver gazi 81. godinu, a zdrav je kao dren i ne napušta ga teniska volja. I ove godine je najuglednija ličnost na Australija openu kao jedan od njegovih istorijskih junaka. Trijumfovao je 1960, 1962. i 1969, a u te poslednje dve godine sva četiri najvrednija trofeja belog sporta bila su u njegovim rukama, što nikome nikada nije pošlo za rukom. 

Zapravo, jeste samo Novaku Đokoviću, jedinom uz Lejvera koji je bio vlasnik sva četiri lovora u isto vreme, ali ne u jednoj godini. Naš as je bio istovremeni pobednik Vimbldona i Ju-Es opena 2015, a Australija opena i Rolan Garosa 2016.

Valjda zato, iako je važeći pobednik u Melburnu Švajcarac Rodžer Federer, koji je prošle godine osvojio 20. grend slem titulu, Đoković je bio Lejverov gost na obeležavanju pola veka od kada je ikona australijskog tenisa na travnatoj podlozi u Brizbejnu 1969. krenuo u pohod ka drugom tzv. kalendarskom grend slemu. U finalu je tada savladao Španca Andresa Himenoa sa 6:3, 6:4, 7:5.

Đoković je s Federerom i Rojom Emersonom, još jednim slavnim australijskim teniserom, sarekorder po broju trofeja u Australiji. Imaju ih po šest, s tim što ih je Emerson osvojio u predprofesionalnoj eri (pre 1968), kao što je i Lejver prva dva.

Prvi protivnik našeg asa u Melburnu utorak ujutro po našem biće Amerikanac Mičel Kruger, koji je prošao tri kola kvalifikacija.

EPA-EFE
Neka ovako bude i kroz dve nedelje: Đoković je trofej u Melburnu primio šest puta
2024 © - Vesti online