Ponedeljak 14.01.2019.
08:23
b92.net

"Dete je jednostavno počelo da se gasi"

Screenshot
 

Dr Milenko Savić, neurohirurg u opštoj bolnici "Atlas", u kojoj je operisan 14-godišnji Andrija S. iz Niša, a posle u teškom stanju prebačen u Tiršovu, gde je preminuo, kaže za TV Prva da je stanje dečaka i pre operacije bilo izuzetno teško, kao i da je i sama operacija bila izuzetno rizična.

On je objasnio da je dečak rođen sa deformitetom kičme koji sa sobom nosi oštećenje mnogih drugih organa, srca, pluća, bubrega. "Imao je 25 kg sa 15 godina. Smisao operacije je bio da se smanji pritisak na druge organe i da mu se poveća vitalni kapacitet. Ono je umiralo pred očima majke", kazao je dr Savić.

On objašnjava da je operacija koja je bila urađena u bolnici "Atlas" izuzetno komplikovana i da za nju traju pripreme od dve godine. "Donet je zaključak da je operacija rizična, da imaju komplikacije i majka je bila obaveštena i složila se s tim", kazao je dr Savić i dodao da druga opcija više nije postojala. 

Kazao je da je mali Andrija bio i u drugim zemljama gde se vrše takve operacije, ali niko nije želeo da ga operiše. "U Turskoj je imao anafilaktički šok, nije zaključeno da li je to bila reakcija na lekove, ali bio je klinički mrtav i dva puta reanimiran", objasnio je dr Savić i dodao da se tada odustalo od operacije. 

Na pitanje, šta je krenulo po zlu pa je dečak koji je sanjao da trči i igra fudbal preminuo, dr Savić naglašava da je operacija protekla savršeno. Sve vreme je aparat pratio kičmenu moždinu jer ispravljanje kičme nosi opasnost po kičmenu moždinu, a dete je posle operacije majci reklo da ne može da veruje da izgleda tako. 

Doktor objašnjava da su takve operacije izuzetno rizične i da se u takvim teškim situacijama smrtni ishodi dešavaju svugde u svetu i na svim klinikama koje se bave operacijama kičme. Smrtnost, kako kaže, kod dece je još veća. 

- Bio sam sa njim 24 sata posle operacije. Ali desilo ono što je sastavni deo tih operacija, srce i pluća koji su bili oštećeni dugotrajnim deformitetom…dete je jednostavno počelo da se gasi. Jedan po jedan organ počeo je da se gasi, kao i bubrezi i zato je prebačen u Tiršovu jer mi nemamo aparat za dijalizu. U tom trenutku, dete nije bilo više svesno - rekao je dr Savić. 

2024 © - Vesti online