Ponedeljak 14.01.2019.
08:06
Ž. Marković - Vesti

Praznik za oči i uši

Dragan Trikić Bale
Izvođenje vlaške pesme "Vetar duva"

Devedesetominutni koncert na velikoj sceni Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu priređen je u čast desetog rođendana grupe koja predstavlja spoj mladosti, talenta i energije.

- Grupa postoji i radi od 2008. godine i tokom prošle decenije postala je dobro poznata u regionu i u Evropi. Karakteriše nas istrajnost u negovanju vlaške i srpske izvorne muzike u višeglasnoj obradi, a pevamo i duhovnu muziku. Članice grupe su devojke srednjoškolskog uzrasta i do sada ih je "Marinika" imala 45. Naš sastav se stalno menjao jer je svake godine Negotin napuštalo više devojaka zbog daljeg školovanja ili drugih obaveza. Mnoge od njih su došle u Negotin povodom jubilarnog koncerta i publika je mogla da uživa u glasovima dvadesetak devojaka - ističe Danijela Marković, muzikolog.

U želji da se očuva tradicionalna baština, s posebnim naglaskom na tradiciju negotinskog kraja, Danijela Marković je u dosadašnjem radu sa članicama "Marinike" ostvarila zapažena priznanja na mnogobrojnim nastupima u Srbiji i u inostranstvu:

- Učestvovale smo na etno-festivalima, od Praga 2009, Ohrida dve godine kasnije, zatim na Festivalu posvećenom srpskom stvaralaštvu dijaspore u Beču, 2012. godine, a tokom iste smo nastupile i na Festivalu folklora dijaspore u Beogradu. Ističem Balkan fest u Bugarskoj, 2013. godine kada smo osvojile specijalnu nagradu Best of the Best. Bile smo učesnice manifestacije Krajinski običaji u Negotinu, Festivala Mokranjčevi dani, ali i festivala vlaške muzike "Gergina" u više sezona. Upoznala nas je i publika u Kladovu, Donjem Milanovcu, Brestovačkoj banji, Turnu Severinu u susednoj Rumuniji, u Vranju i još nekim srpskim i gradovima u Austriji.

Dragan Trikić Bale
Danijela Marković sa grupom mladih pevačica

Jubilarni koncert "Marinika" je posvetila svojoj vernoj publici i prijateljima, Negotincima, koji su u velikom broju došli da otprate ovaj pravi mali muzički hepening na isteku stare godine. Sala Doma kulture bila je ispunjena ljubiteljima muzike, koji su aplauzima dali poseban ton ovoj svetkovini.

- "Marinika" je do sada imala i više nastupa na televeziji, u emisijama "Šljivik" i "Šarenica" RTS-a, na RTV Novi Sad i na lokalnim televizijskim stanicama. Imale smo i više samostalnih koncerata. Publika nas uvek lepo prihvata burnim aplauzima odobravanja i podrške. Tada znamo da je naša misija čuvanja tradicionalne muzike uspešna i to nas ohrabruje da idemo dalje - zaključuje Danije Marković.

Iskustvo iz Frankfurta

Danijela Marković, osnivač i dirigent "Marinika" je diplomirani muzički pedagog. U njenoj radnoj muzičkoj biografiji se navodi da je radila kao nastavnik klavira u muzičkoj školi u Nemačkoj. Takođe i da je bila dirigent mešovitog Crkvenog hora "Vasilije Ostroški" pri SPC u Frankfurtu na Majni, u čijem je osnivanju i sama učestvovala.

Prosvetno-pedagoškim radom u Negotinu se bavi od 2003. godine, kao nastavnik muzičke kulture i dirigent mešovitog hora u Negotinskoj gimnaziji i nastavnik uporednog klavira SMŠ "Stevan Mokranjac" u Negotinu. Podjednako uspešno osim "Marinike", kao dirigent, vodi i vokalno-instrumentalni sastav Ajduci, koji je osnovala 2013. Gotovo sve aranžmane piše lično, s puno uspeha.

Dragan Trikić Bale
Cveće za Danijelu

Markovićeva je jedna od četiri dame koje su pre pet godina osnovale Kreativno udruženje NEGO, a u okviru udruženja ona je 2014. godine osnovala međunarodni Vokalni etno-festival mladih - VEF, za sada jedini takmičarski etno-festival takve vrste u Srbiji. Danijela Marković je 2016. ponela nagradu udruženja UMBPS za ostvarene rezultate u radu.

Podrška nastavnika

Veliki doprinos nastupu "Marinike", koja uglavnom peva a kapela, na kojoj je ispevano više od tridesetak pesama, najlepših vlaških i srpskih, dali su instrumentalnom pratnjom odabranih pesama, nastavnici Umetničke škole "Stevan Mokranjac" u Negotinu Danilo Perković, na klaviru i Vladimir Vasiljević, na klarinetu, kao i muzičari Neša Danilović, na kontrabasu i na perkusijama Dejan Anđelović.

Nekoliko solističkih pesama interpretirale su članice grupe: Miljana Bogić, Tamara Paunović, Martina Neziri, Danijela Jaćimović, Milena Marković, najmlađa Marinika, kao simbol podmladka grupe i daljeg očuvanja muzičke tradicije i Danijela Marković, u čijoj je obradi i otpevan veći deo pesama iz programa jubilarnog koncerta.

Saradnja sa SPC

Jubilarnoj proslavi desetogodišnjice postojanja Marinika u Negotinu prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Ne čudi, budući da "Marinika" sarađuje sa SPC i Timočkom eparhijom, koja je 2011. godine izdala nosač zvuka, sa 12 obrada izvornih vlaških pesama.
 

2024 © - Vesti online