Nedelja 13.01.2019.
20:54
Tanjug, Vestionline

Simić: Najava novih mera Prištine - pokušaj getoizacije Srba

youtube.com/Radio televizija Vojvodine
Igor Simić

- Najnovija najava kako će se zabraniti upotreba vozila sa srpskim registarskim oznakama, odnosno registarskim oznakama gradova u centralnoj Srbiji ili, kada govorimo o severu KiM, to je oznaka KM odnosno Kosovska Mitrovica, apsolutno znači pokušaj Prištine da se zapreti totalnom blokadom i getoiziranjem Srba na KiM, odnosno blokadom kretanja - rekao je Simić za Tanjug.

Kako je dodao, priča o slobodi kretanja koja treba da se garantuje svima na svetu, ne važi kada su Srbi u pitanju.

- S jedne strane imamo izjavu Zeke, a s druge strane ponovo ćutanje međunarodne zajednice - rekao je Simić.

Govoreći o situaciji u Kosovskoj Mitrovici, Simić je naveo da su napetosti visoke i da pretnje stižu svakodnevno.

- Prosto mi je neverovatno da u Prištini ne postoji neko ko trezveno, racionalno razmišlja i shvata čemu sve to vodi - naveo je Simić.

Kako je dodao ukoliko se nastavi sa provokacijama, biće teško sačuvati prisebnost i mir u srpskim sredinama, posebno na severu KiM.

- Kako god, mi apelujemo pre svega na međunarodne predstavnike da iskoriste svoj izuzetno jak uticaj koji imaju u Prištini kako bi se ovakvim potezima Prištine stalo na kraj - zaključio je Simić.

Izmi Zeka je u subotu izjavio je da su prištinske vlasti, nakon taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, spremile dodatne sankcije prema Beogradu u vidu mera koje će se odnositi na vozila iz centralne Srbije.

- Kategoričan sam po pitanju toga da, u ovom trenutku, pored taksi treba nametnuti mere i na vozila. Već smo spremili svu potrebnu dokumentaciju za zabranu kretanja vozila iz Srbije - rekao je Zeka.

2024 © - Vesti online