Ponedeljak 14.01.2019.
00:17
D. Dekić - Vesti

Dobili bitku nastavljaju rat

facebook.com/@Rakita.Zvonce
Rakita

Nedostatke je našao inspektor Vladan Savić, a u rešenju tim povodom je navedeno da izvršeni radovi i građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta.

Šef gradilišta Igor Živković je, kako su prenele "Južne vesti", kazao da će postupati po rešenju, ali će se i žaliti drugostepenom organu, jer osnova nema da stanu radovi. Rešenje je, kaže očekivano, a smatra da je inspektor podlegao pritisku meštana i Inicijative Odbranimo reke Stare planine.

- Problem sa korozijom cevi je nastao jer su predugo stajale zbog svih dešavanja u selu i protesta meštana - objasnio je Živković.

Meštani Rakite i aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine, ne prestaju s protestima od početka radova sredinom 2017. Oni ne dozvoljavaju izgradnju vodozahvata za mini- hidroelektranu, a pre dve nedelje su se sukobili sa obezbeđenjem gradilišta i tom prilikom je jedna osoba povređena.

U oktobru 2018. ljudi su se isprečili između bagera i parcele gde je mašina kopala, a nedugo zatim je ispred privatne kuće, gde su smešteni radnici koji rade na vodozahvatu pronađena neeksplodirana bomba "kašikara". Policija je izvršila uviđaj, a stanovništvo ovog sela tvrdilo da je to bio pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu.

Demonstranti su se sukobili sa privatnim obezbeđenjem investitora i početkom novembra, zbog čega je tada bilo pojačano prisustvo policije. U pomoć meštanima koji su organizovali stalne straže pored gradilišta, došlo je puno eko-aktivista i zajedničkim snagama su vratili reku u staro korito. Meštani koji su tada skandirali: "Oteto, prokleto", tvrde da su im stručnjaci kazali da će s uništavanjem vodotoka za pet godina ili za deceniju nestati izvorišta vode.

Oni ne odustaju, ali ne odustaje ni investitor od izgradnje, a njemu je ostavljena opcija da nastavi radove ukoliko otkloni navedene nedostatke.

Pomor retkih vrsta

U planu Vlade je izgradnja više od 60 mini-hidrocentrala u zaštićenoj zoni Stare planine, najvećeg parka prirode u Srbiji čime bi se, kako kažu u Inicijativi Odbranimo reke Stare planine, neke od najlepših i najčistijih reka isušile i prevele u cevi.

Tako bi se, kažu, promenio izgled rečnog korita i okoline i došlo bi do uništenja prirodnih staništa biljnih i životinjskih vrsta među kojima su i retke zaštićene vrste u Srbiji i svetu kao što su klen, potočna pastrmka, potočna mrena, rakovi.

Ugrožena i Rupska reka

Na sajtu Peticije 24, pojavila se jedna protiv izgradnje mini- hidroelektrane na Rupskoj reci u ataru sela Dadinci u podnožju Čemernika na jugoistoku Srbije.

"Hitno nam treba podrška radi sprečavanja od štete jednoj od najčistijih reka Srbije. Stanovnici Dadinca i okoline zavise od te reke! Koriste je za piće, kupanje, navodnjavanje i polivanje bašta, pojenje životinja, a bogata je ribom i prepuna je minerala" navedeno je uz isticanje da su meštani Dadinca i okolnih ugroženih sela unapred zahvalni potpisnicima.
 

2023 © - Vesti online