Nedelja 13.01.2019.
20:13
M. Stanković - Vesti

Život utkao u Mladost

M. Stanković
Vitrina puna trofeja i uspomena: Sekula (desno) i Staniša Petrović, bivši predsednici Mladosti

Kroz veliku ljubav prema sportu, a naročito fudbalu, razvio je svoje odlične odnose sa mnogim zemljacima i radnim kolegama. U svojoj firmi je osnovao fudbalski klub u kome je redovno igrao, a uvek je sarađivao sa Fudbalskim klubom "Nikola Tesla" gde je bio član uprave i čije aktivnosti i danas prati. Bio je veoma aktivan i u Savezu jugoslovenskih klubova na području Generalnog konzulata Hamburg.

Ipak, njegove najmilije aktivnosti su vezane za folklor u Srpskom kulturno-umetničkom društvu Mladost (osnovano 1973. godine, s tim što je tada bilo registrovano kao Jugo klub, pa zatim KUD Mladost, a od 2002. godine društvo nastupa pod imenom SKUD Mladost) čiji je predsednik bio dve decenije, od 1988. do 2008. U rad društva se uključio zajedno sa suprugom Radmilom, a kasnije su svoj doprinos dale ćerka Dijana i zet Željko Mićić, suprug druge ćerke Danijele.

Iako više nije predsednik on svojim prisustvom i lepim savetima daje veliku podršku svim članovima Mladosti i sadašnjem predsedniku Bojanu Glogovcu.

- Radujem se što folklor opstaje i povećava se broj članova i želim da se svi međusobno poštuju - ističe Sekula svoju najveću želju.

Njegova zainteresovanost za društveni život ima sigurno korene u brojnoj porodici iz koje potiče. Majka Jelka i otac Manojle odgajili su 14 dece od kojih je Sekula najmlađi.

M. Stanković
Sekula sa suprugom Radimlom i Bojanom Glogovcem

Kada je izučio za metalostrugara u Školi učenika u privredi u Sarajevu i zaposlio se u Železari Ilijaš, njegovi braća i sestre su već napustili roditeljski dom, pa je i on posle nekoliko godina rada odlučio da se osamostali. Brat Časlav je bio u Hamburgu i kod njega je našao novi dom.

- Zaposlio sam se u firmi Jungheinrich koja proizvodi viljuškare i u njoj sam proveo ceo radni vek do penzije u koju sam otišao 2013 - priča nam Sekula.

Dodaje da je od dolaska u Nemačku radio u istoj firmi, i živi u istom kraju, Norderštetu, severnom delu Hamburga.

Sekula je redovan čitalac "Vesti" s kojima druguje svaki dan, a sada dobar deo vremena posvećuje i unuku Nikoli, koji je napunio 13 godina. Gotovo svake nedelje je u hramu Svetog Arhangela Mihaila u Hamburgu i polako se priprema za svoju slavu Svetog Savu.

Putovanja po Srbiji

Zajedno sa suprugom Radmilom sa kojom je u braku već 40 godina odlazi u otadžbinu u njen rodni kraj u Sočkovac na Ozrenu u Republici Srpskoj.

- Od ove godine je i moja Radmila u penziji i planiramo da pored letovanja u Španiji i Grčkoj putujemo po Srbiji, da je dobro upoznamo sa svim njenim lepotama. Već smo se odomaćili na Zlatiboru i tamo nam sve prija - kaže nam Sekula.

Spaljeno rodno Čemerno

- Nekad sam mislio da ću penzionerske dane provoditi u rodnom mestu Čemerno kod Ilijaša gde sam imao i kuću, ali mog sela više nema. Čemerno je 1995. spaljeno i danas tamo ničega i nikoga nema. Ostalo je samo groblje.
 

2024 © - Vesti online