Nedelja 13.01.2019.
21:15
blic.rs, Vestionline

Da li će Grci na referendum zbog Makedonije?

Tanjug/AP
Panos Kamenos

- Tražim od premijera referendum o Prespanskom sporazumu, koji se može održati zajedno sa izborima za Evropski parlament u maju ove godine. To nije sporazum, već kapitulacija - istakao je Kamenos.

Kamenos, koji se već dugo protivi Prespanskom sporazumu, zbog čega je i ranije tražio referendum o tom pitanju od Ciprasa (što je prvi čovek grčke vlade odbio), najavio i da će članovi njegove stranke koji budu glasali za ratifikaciju biti isključeni iz stranke.

- Ako u ovom trenutku damo poverenje vladi, prodaćemo svoju dušu. U ovom trenutku, kada se postavlja pitanje poverenja vladi, sa teškim srcem govorimo ne. Ako neki promene svoj stav tokom glasanja, oni će biti isključeni iz stranke - rekao je on.

Ranije danas, nakon sastanka sa Ciprasom, Kamenos je izjavio da mu “pitanje Makedonije ne dozvoljava da ne žrtvuje ministarsku fotelju”.

Njegova stranka, desničarska partija Nezavisni Grci (ANEL) koja je sa Ciprasovom levičarskom Sirizom u koaliciji od 2015. godine ima sedam poslanika od 153 koliko koalicija ima u parlamentu. I dalje nije poznato da li će povlačenje ANELA dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora ili će Cipras uspeti da pronađe podršku na drugoj strani.

Redovni parlamentarni izbori u Grčkoj trebalo bi da se održe najkasnije do oktobra 2019. godine.

Republika Severna Makedonija

Prespanski sporazum potpisan je 27. juna 2018. godine, a njime je dogovoreno da bivša jugoslovenska republika Makedonija promeni ime u Republika Severna Makedonija, što je i učinjeno izlasavanjem ustavnih promena u Sobranju 11. januara ove godine.

Glasanju u Sobranju prethodio je referendum u Makedoniji. Taj referendum Kamenos je inače ocenio kao nevažeći.

Da bi Sporazum iz Prespe i definitivno stupio na snagu, potrebno je da bude ratifikovan i u grčkom parlamentu, gde Cipras tvrdi da ima većinu uprkos povlačenju koalicionog partnera. Protiv Prespanskog sporazuma je i najveća opoziciona stranka u Grčkoj Nova demokratija, kao i većina opozicionih stranaka.

Gensek NATO pre nekoliko dana uputio je pismo Skoplju i Atini u kojem je izrazio nadu da će obe strane ratifikovati sporazum do 15. februara ove godine, što je uslov da Makedonija nastavi put ka NATO i EU.

2020 © - Vesti online