Nedelja 13.01.2019.
14:55
Vestionline, Tanjug

Cilj napada na Amfilohija - oduzimanje imovine SPC?

V. Sekulić
Amfilohije

Reč je o nemeri da se zakonom o slobodi veroispovesti, čiji nacrt predviđa da svi verski objekti i zemljište koja koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, a izgrađeni su, odnosno bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. budu vraćeni u državno vlasništvo, čime se, ukazuju analitičari, želi "slomiti kičma" duhovnom identitetu Crne Gore.

Reakcije vlasti i optužnicu koju je protiv mitropolita Amfilohija podigla NVO "Crnogorski pokret" zbog izjave da je Crna Gora napravila tri ključne greške - priznanje Kosova, stvaranje samozvane Crnogorske pravoslavne crkve i uvođenje sankcija Rusiji, verski analitičar Željko Injac vidi kao neosnovane, jer, kako kaže, Amfilohije nije rekao ništa pogrešno. 

- To, nije to bio napad na režim, ili na državu Crnu Goru. On je ukazao na ono što je dužan da ukaže kao mitropolit - rekao je Injac za Tanjug.

On podseća da je kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavne crkve (CPC) ustvari nevladina organizacija, koja nema vernike niti članstvo i da je reč o "državnom projekatu radi menjanja identiteta Crne Gore i Crnogoraca".

U tu svrhu, smatra Injac, zvanična Podgorica će pokušati da oduzme imovinu SPC u Crnoj Gori, što je zapravo pokušaj da se SPC u Crnoj Gori ostavi bez finansijske mogućnosti za obezbeđivanje sveštenstva, monaštva...

"Naravno da to ne bi uništilo Mitropoliju, ali bi je dovelo u jedan nezgodan položaj kakav recimo ima Ohridska arhiepiskopija u Makedoniji".

- To znači da bi bila proterana iz svojih hramova, koji bi ostali prazni i zaključani. I SPC bi morala da gradi nove ili da drži liturgije u nekim privatnim domovima - ističe Injac.

On predviđa da će sukob između vlasti i srpske mitropolije u Crnoj Gori biti sve snažniji jer, zaključuje, "dok država napada, Mitropolija će biti u obavezi da brani sebe".

Crnogorski politički analitičar i poznavalac tamošnjih verskih prilika, Igor Damjanović, kaže da su prethodni božićni praznici bili svojevrstan slobodan referendum vernika o odnosu vernika prema pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i da je odgovor na to izjašnjavanje bio - masivni odziv na skupove u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i veoma mali broj onih koje je okupio Miraš Dedeić. 

To je i indirektna poruka, kaže on, da bi zakonom najavljeno redefinisanje imovinskog statusa Mitropolije crnogorsko-primorske predstavljalo pored pravnog, i versko nasilje.

- Autoritet nove tzv. istorije Crne Gore vladajući režim ne gradi na istorijskim izvorima, već na instrumentima državne prinude, koji po nedavno usvojenim zakonima uključuju i mandatne kazne. Osnovni postulat te nove, tzv. istorije Crne Gore je ''srpska okupacija'', ne samo 1918. godine, već i u vreme Nemanjića - naglašava Damjanović u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, usvajanje najavljenog zakona i državna konfiskacija crkvene imovine, stečene pre 1920. godine, sa sobom bi, pored narušavanja imovinskih prava i verskih sloboda, nosilo i niz apsurda.

- To bi značilo i podržavljenje crkava i manastira podignutih od strane ''okupatora'' Nemanjića, odnosno verskih objekata na teritoriji Boke Kotorske, koja u sastav Crne Gore prvi put ulazi 1945. godine - zaključuje Damjanović.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC prekinula je komunikaciju sa crnogorskim Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, zbog nepozivanja da da svoj sud o nacrtu zakona o pravnom položaju crkava i verskih zajednica. 

Mitropolit Amfilohije je nedavno izjavio da se Mitropolija stavila na raspolaganje da pomogne oko donošenja tog zakona, ali da je problem što nije pozvana da učestvuje u pripremi.

- Nažalost i Nacrt koji je donesen, donošen je bez ikakvog našeg učešća i to se i do danas produžava. Nema nijedne druge ustanove u Crnoj Gori i neke nevladine organizacije, da kad se o njoj donosi neki zakon ili pravila, da se onaj koji je subjekt tih zakona ne pozove na učešće. Jedino je to slučaj sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom. Imamo obećanja da će to biti prevaziđeno. Ja verujem da će to država ispoštovati, što je najelementarnije pitanje i stvar u čitavoj Evropi. To se tako radi svuda - kazao je između ostalog Amfilohije.

2024 © - Vesti online