Nedelja 13.01.2019.
12:31
Vestionline

"Znam šta je Istomin uradio Novaku, moram biti oprezan"

EPA/RITCHIE TONGO
Rodžer Federer, na treningu u Melburnu

Švajcarska zastava se vijorila na jarbolu u Melburnu tri puta u poslednjih pet godina i Federer kaže da se u njegovom pristupu ništa bitnije ne menja. Želi isto, titulu.

Prva prepreka na turniru biće mu 99. teniser sveta, Denis Istomin iz Uzbekistana, momak kojem nije strano da pravi velike senzacije na Grend slem turnirima.

Uostalom, to najbolje zna Novak Đoković, kojeg je Istomin eliminisao u drugom kolu Australijan Opena 2017. Bila je to, bez dileme, njegova najveća pobeda u karijeri, tada je eliminisao branioca trofeja.

Sada je Rodžer Federer na mestu Novaka Đokovića. On je "meta" Uzbekistanca, koji, kao ni tog 19. januara 2017. nema šta da izgubi. Zato je Federer iskazao dozu opreza i respekt prema rivalu na startu takmičenja.

- Ne bih da preterano analiziram kako sam igrao pre ovog turnira, kao ni kako je bilo na Hopman kupu. Mislim da fokus treba da bude na ovim početnim kolima, posebno na ovaj meč sa Istominom. Znam šta je Denis uradio Novaku. Praktično, mislim da sam odgledao ceo meč kada je ovde pobedio Novaka. Isto tako i ja sam protiv njega ranije odigrao nekoliko teških mečeva. On može dobro da odigra na brzim terenima, tako da očekijem da bude na tom nivou i sada - rekao je Federer.

Na licu Švajcarskog tenisera, koji je do sada osvojio rekordnih 20 Grend slem titula, nema ni najmanjeg znaka da se oseća nelagodno i da eventualno strahuje od mogućeg ishoda. Naprotiv, pleni samouverenošću.

- Igram dobar tenis. Toliko sam samouveren da verujem da će mom protivniku biti potrebna jako dobra igra da bi me pobedio. Uvek je dobro tako razmišljati. Ipak, pored svega, mislim da trenutno igram dobro. Sve zavisi od toga kako otvorite meč, ko će osvajati važne poene, margine između igrača su danas tako tanke da zaista ne mislim dalje od prvog narednog protivnika. Ne bi ni trebalo, jer bi to bila greška. Nadam se da ću biti u konkurenciji kako turnir bude odmicao, videćemo - dodao je branilac trofeja.

Iako ima 37 godina, Federer i dalje deluje sveže, a gotovo svi relevantniji komentatori ovde u Melburnu smatraju da Rodžer najviše šansi da osvoji grend slem ima upravo u Melburnu.

Prošle godine je odlično krenuo, bio je sasvim dobar u prvom delu sezone, onda je te svežine nestalo u nastavku. Pitali su ga i koliko godine igraju ulogu u svemu.

- Znam da mi je definitivno potrebno i malo sreće. Ako se samo setite kakvu nesreću sam imao ovde pre nekoliko godina kada sam povredio koleno, taj deo tela je bio spreman da me izda. Lako je moglo da se desi da to bude i u meču sa Novakom, ali nije, možda jer sam se dobro zagrejao. Nemam ni sada ideju šta se stvarno dogodilo. Uvek vam je potrebna doza sreće. Povrh svega, mislim da razumem šta od mene zahteva moje telo. Znam kada me nešto zaboli da li mogu da igram. Znam i kada me nešto boli a ne bi trebalo da igram, ali onda ipak odigram meč, možda celu nedelju, mesec. Ponekad to pomaže. Svaki igrač ima svoj osećaj. Mogu da govorim samo i sebi i svom timu, jer oni znaju kada treba da me poguraju, podrže, ali i kada su zadovoljni kada ne treniram previše - dodao je Federer.

Na kraju, šampion Australijan Opena je rekao da je tajna njegove teniske dugovečnosti možda i u stilu njegove igre.

- Možda je sve do toga kako igram, možda je to nešto mekše nego što igraju ostali momci. Ili možda samo tako izgleda. Tokom mečeva se maksimalno trudim. Možda se to ne primećuje previše, ne znam, možda je sve to deo nekakve jednačine - zaključio je šestostruki šampion Melburna.

2024 © - Vesti online