Nedelja 13.01.2019.
06:30
mondo.rs, Vestionline

Da li kosa stvarno brže raste od kokosovog ulja?

pixabay.com
 

Profesor dermatologije Geri Goldenberg kaže da "ne postoji dokaz" da kokosovo ili bilo koje drugo ulje može da pomogne da vam kosa brže raste.

Međutim, kokosovo ulje hidrira kosu i ima anatibakterijska i antigljivična svojstva, što ga čini dobrim za kožu i kosu, kaže dermatolog Džošua Zajhner. Ali, nijedno od tih svojstava nije direktno povezano sa bržim rastom kose.

Treba li onda da koristite kokosovo ulje za kosu?

Svakako da to ima dobrih efekata. Kokosovo ulje sadrži dosta masnih kiselina, tako da je zapravo prirodni balzam za kosu. Osim toga, ovo ulje može da ublaži gljivice na koži glave koje inače vode do stvaranja peruti.

S obzirom na antizapaljenska dejstva, kokosovo ulje može da umanji lokalno zapaljenje, koje bi moglo negativno da se odrazi na rast kose, kaže Goldenberg. Sadrži i lauričnu kiselinu, zbog koje će kosa biti jača.

Zbog svega toga, kosa će biti jača i manje sklona oštećenjima, što na kraju može da rezultira bržim rastom kose – u smislu da neće biti oštećena, neće se lomiti i krzati, pa nećete morati često da se šišate.

Kako da koristite kokosovo ulje

Ako želite da probate, možete da napravite masku za kosu od jogurta, kokosovog ulja i meda. Nanesite na mokru kosu, ostavite da deluje desetak minuta i isperite. Kosa će biti mekana i glatka.

Druga opcija je da kokosovo ulje nanesete samo na kosu i da ostavite da deluje tokom noći.

Ipak, Goldengerg ističe da bi trebalo da imate jednu stvar na umu: ako previše često koristite kokosovo ulje za negu kose, na koži glave mogu da se stvore akne jer će ulje začepiti pore. Zato, ako već imate problem sa bubuljicama na koži glave, ovo verovatno nije dobar tretman za vas.

2024 © - Vesti online