Subota 12.01.2019.
13:36 >> 15:53h
Tanjug, Vestionline

Jurić: U što kraćem roku preći sa reči na dela

youtube.com/PRVA
Igor Jurić

Ovo bi mogla da bude zajednička pobeda 160.000 građana ove zemlje koji su potpisali peticiju za uvođenje doživotnog zatvora za pedofile i ubice dece, ljudi koji su bili angažovani u kampanji, i Vlade Republike Srbije, kaže Igor Jurić, predsednik Fondacije "Tijana Jurić" koja je pokrenula tu inicijativu.

On je ocenio da je to prvi korak ka tome da Srbija bude uređenija zemlja.

- Ovako jedna država treba da funkcioniše. Hvala Vladi Srbije, Ministarstvu policije i Ministarstvu pravde što će poslušati volju svojih građana. Nadamo se da će u što kraćem roku preći sa reči na delo - naveo je Jurić na svom Fejsbuk profilu.

Jurić, koji je inače i pokretač inicijative o izmeni Krivičnog zakonika, naveo je da je u poslednjih godinu i po, od podnošenja molbe za izmenu zakonika predsednici Narodne skupštine do danas, Fondacija prošla mnogo toga, ali da je današnja izjava predsednika Vučića o prihvatanju Jurićevog predloga ''potvrda da je borba bila vredna''.

- Nisam znao na šta će se današnja konferencija odnositi, potpuno mi je bilo nenadano, tako da sam to zaista emotivno podneo dok sam slušao - rekao je Jurić.

Prema njegovim rečima, nakon nedavnog formiranja Radne grupe za izmene i dopune Krivičnog zakonika o razmatranju uvođenja kazne doživotnog zatvora, danas je stigla i potvrda da će taj predlog biti i usvojen.

Prema njegovim rečima, predlog Fondacije se odnosi na uvođenje doživotne kazne zatvora za krivična dela u kojima su žrtve deca i žene, i da će izmena obuhvatiti i druge zakone.

Jurić je naglasio da je sada najbitnije da "sve ne ostane samo prazna priča", već da izmene zakona zažive i izrazio nadu da će se to desiti u naredna dva meseca.

Naveo je da je Fondacija ''Tijana Jurić'' prikupila blizu 160.000 potpisa građana za izmenu Krivičnog zakonika i istakao da prihvatanje te inicijative treba da bude ohrabrenje običnim gradjanima.

- To pokazuje da moramo biti uporni. Ukoliko se naš predlog usvoji, to će biti dobar signal za ubuduće, da možemo da reagujemo i utičemo da se izmene zakoni koji nisu dobri - uveren je Jurić.

Ističe i da ne želi da bude član nijedne političke opcije, ali želi da utiče na život građana Srbije, posebno dece.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas ponovno uvođenje kazne doživotnog zatovra za najteža krivična dela.

2024 © - Vesti online