Subota 12.01.2019.
11:33 >> 16:43h
Tanjug, Vestionline

Vučić: Uvodimo doživotnu kaznu zatvora

Tanjug
Aleksandar Vučić

On je, najavljujući sistemske i sveobuhvatne mere protiv najtežih krivičnih dela, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da je država odlučna da pobedi najteže oblike kriminala i korupcije. 

Najavio je i izmenu kaznene politike, posebno za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva dece i trgovinu opružjem i narkoticima.

- Uvodimo institut doživotne kazne zatvara, doživotne robije za one koji su počinili najteža krivična dela - za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela - rekao je Vučić i dodao da je time prihvaćen predlog dela javnosti i Igora Jurića.

Kako je rekao, za silovanje ubuduće kazne neće biti od 3 do 12 godina, već od pet do 15 godina, ali bez mogućnosti ublažavanja kazne.

- Niko neće moći da dobije manje od 5 godina - podvukao je Vučić.

On je istakao i da će biti drastično uvećane kazne za nasilje u porodici.

Mininalna kazna sa 6 meseci biće uvećana na na godinu dana zatvora za nasilje u porodici.

- Borba će da traje godinama, biće teška, ali ćemo da pregazimo kriminalce - rekao je predsednik. 

Predsednik je rekao da će građani imati uvid u predloge mera za dvadesetak dana, a da će se potom ići u Narodnu skupštinu.

- Videćemo da li ćemo ići kao većina poslanika ili kao vlada, ja bih voleo kao vlada. Mi idemo sa ovakvim merama i sledi teška borba, jer sada će kriminalci da se ujedine protiv nas, ali država će da ih pobedi, država je jača - poručio je on na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio mere za borbu protiv kriminala i korupcije.

Kako kaže Srbija se ugledala na evropsko zakonodavstvo.

Poručuje da Srbija više neće biti Meka i medina za kriminal i da će kazne biti strože nego u Austriji i Nemačkoj, drakonske. 

- Lepo su smislili da mi na Balkanu imamo meku kaznenu politiku, a kod njih da bude žestoka, pa mi da budemo Meka i Medina za kriminal, a kod njih da ga nema. sad mi isto kao Nemačka i Austrija uvodimo institut doživotne robije i drakonske kazne. Pa, idite tamo, ali u Srbiju nećete - poručio je on.



Jučerašnja akcija MUP i Tužilaštva pokazala je nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal i najteže oblike korupcije pobedi, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

- Koliko god bila uspešna i dobra jučerašnja akcija to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedelje. Ukoliko drugačije, sveobuhvatnije ne priđemo rešavanju tih užasnih problema mi to nećemo biti u stanju da rešimo - rekao je Vučić i najavio sistemske mere protiv kriminala i korupcije, pre svega drugačiju kaznenu politiku.

On je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost čestitao državnim organima , posebno policiji, naročito na činjenici da su se posle mnogo vremena neki od glavnih šefova narko- biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na Interpolovim poternicama a neki i iza rešetaka.

Rekao je da je današnja sednica imala dve tačke, jedna je bila posvećena Kosovu, a druga borbi protiv kriminala i koprupcije i sistemskim merama koje će država preduzeti.

2024 © - Vesti online