Petak 11.01.2019.
19:25
Sputnjik, Vestionline

Sobranje potvrdilo: Makedonija menja ime

Tanjug/AP
Zoran Zaev

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

- Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere - istakao je Zaev. 

Podsetimo, portparol predsednika Sobranja Taljata Džaferija potvrdio je da je postignut dogovor o većini potrebnoj za usvajanje ustavnih amandmana. Premijer Makedonije Zoran Zaev će se u 21 sat obratiti naciji.

Politički analitičar iz Skoplja Branko Đorđevski kaže da je ovo natezanje pokazalo da nije bilo tačno ono što su danima govorili iz SDSM da imaju većinu.

- Veliko je pitanje kako će to Zaev prodati Makedoncima, ali i da li će to biti prihvatljivo za grčku stranu. Ovde se radi o najdelikatnijoj odrednici iz sporazuma, a to je definisanje državljanstva. U Ustavu piše da 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Makedonije', a prema sporazumu to treba da bude dopunjeno sa odrednicom i da glasi ovako: 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' - objasnio je Đorđevski.

Da li to definitvno znači da su Albanci u Makedoniji postigli svoj cilj i postali ravnopravni sa Makedoncima? Kuda sve to može da odvede Makedoniju? O ovome čitajte u analizi Sputnjika.

2024 © - Vesti online