Subota 12.01.2019.
19:15
O. ĐOKOVIĆ - Vesti

Bondijem se orila srpska pesma

O. Đoković
Delije iz KUD-a Oro

Nekoliko hiljada vernika došlo je u Ulicu Roni, zatvorenu za saobraćaj, nekako je prisvojili, iznikli štandovi, blešte svetla, šire se svakojaki miomirisi, u kuvanom i pečenom uživaju svi prisutni i jeste da je ovo verska molitvena noć, ali i prilika da se matica virtuelno i nostalgično preseli na tlo na kojem se živi.

Najlepši ram Crkve Sv. Petka čine članovi naših kulturno-umetničkih društava. Tako su na Badnje veče i sutradan na Božić složno delovali mladi iz društava Biser (Dransi), Oro (Bobinji) i "Sv. Nikola" (Pjerfit). Ali, nije to samo bilo prodavanje badnjaka, venčića, raznih kolača, suvenira i "vrućih osveženja", kako su govorili, već i prilika da se pokaže umetničko umeće, pa se gromko orila pesma.

- Pevačke grupe KUD-ova Bisera i Oro izveli su program izvornih pesama. Zaista mi je puno srce - zadovoljan je protojerej-stavrofor otac Željko Simović, starešina crkve.
U crkvi se služilo večernje sa osvećenjem i paljenjem velikih badnjaka. Uvek je taj čin omiljen svima prisutnim. Nastavak je bio u ponoć, kad je služena liturgija tokom koje se, posle dugog posta, pričestio veliki broj vernika.
Mnogo je mladosti u Bondiju i okolnim mestima. A kad se zna da je tokom Badnjeg dana i večeri kroz parisku Ulicu Simplon prošlo 5.000 vernika koji se ne odriču svojih običaja kulture i tradicije, uvažavanje naše francuske dijaspore se iz godine u godinu nameće kao sve važnije.

Jedinstvom do večnosti

Otac Željko je palio badnjak
 

O. Đoković
 

Posebno je impresivna bila beseda oca Željka Simovića koji je istakao Božić kao dan kada se na najlepši način proslavlja zajednica:
- Zato što se Bogomladenac Hristos rađa kao čovek ostajući pri tome Bog projavljujći u svojoj ličnosti savršenu zajednicu Boga i čoveka. Svi smo, kroz Hrista, pozvani u tu zajedinicu s Bogom, ali i na zajednicu jedni sa drugim. Ta zajednica jednih sa drugima i to jedinstvo su za opstanak našeg naroda jedini put i način uz koji treba da nastavimo naše trajanje kroz vreme i kroz istoriju - do večnosti!

Silvan srdačno čestitala

Saradnja i bliskost srpske dijaspore i opštinara Bondija je na zavidnom nivou. Po tradiciji i ovaj put je među Srbe došla i Silvan Tomasan, predsednica Opštine Bondi i veoma spontano i srdačno svima poželela srećan Božić.
 

2024 © - Vesti online