Subota 12.01.2019.
00:45
Z. M. - Vesti

Narod čuva Srpsku

youtube/Centar za društvenu stabilnost CZDS
Milorad Dodik

"To govori o nekoliko važnih stvari, a prva je da je Republika Srpska narodna republika. Da je narod nije hteo, ona se ne bi održala", rekao je Dodik u emisiji novosadskog Centra za društvenu stabilnost.

Ističući da je od svega najvažniji mir, Dodik je naveo da je Srpska danas slobodna, stabilna, izgrađena parlamentarna demokratija koja na izborima dobija legitimitet, da ove godine beleži najveću zaposlenost - 264.000 zaposlenih, koje nikada do sada nije imala, što pokazuje pozitivna kretanja.

Kada je reč o vraćanju nekih od otetih nadležnosti Srpske, Dodik je istakao da će Republika Srpska pokušavati da vrati otete nadležnosti, podsetivši da je Srpska bila "trn u oku" strancima, koji razumeju da Srbi ne vide BiH kao svoje trajno okruženje, ali pokušavaju da nasiljem zaustave priču o tome.

- Znaju da bi se Srbi odvojili od BiH kada bi se pojavila prva prilika da ne bude nasilja i rata, i to ne misli samo Milorad Dodik nego većina ljudi - rekao je srpski član Predsedništva BiH, podsetivši da su o tome pisali i neki prestižni američki listovi koji se bave spoljnim pitanjima.
Dodik je istakao da u prilog vraćanju otetih nadležnosti Srpskoj ide istorijski kontekst i to što u Ustavu BiH piše da BiH ima samo nadležnosti koje su izričito date Ustavom, što znači da ono što nije izričito napisano u Ustavu - nije nadležnost BiH.

- To će se desiti, uvereni smo u to... Doći će jednom vreme, potpuno sam uveren, samo treba uvek da budemo spremni da iskoristimo vreme i da predočimo upravo tu odredbu Ustava - naveo je Dodik.

On je podsetio da je nasiljem visokog predstavnika menjan Ustav BiH, iako je to moguće učiniti samo ako se saglase Republika Srpska i Federacija BiH (FBiH).

- BiH nije mesto naše slobode, naša sloboda je isključivo Republika Srpska povezana sa Srbijom i to je ono što mi vidimo. To se mnogima ne sviđa, ali to je suštinski odnos Srba ovde - rekao je Dodik.

On je naveo da neke velesile imaju ogromnu moć, ali da je narod u Srpskoj pokazao svoj karakter, da hoće Republiku Srpsku i svoju slobodu, a neće tutorstvo.
- Sinonim za našu slobodu je Republika Srpska i Srbija, a nikakva BiH. BiH je za ovaj narod još u vreme Austrougarske i Otomanske imperije, a i dan-danas sinonim za tamnicu, neuspeh, tutorstvo - naveo je Dodik.

Otvoreni za sve i prema svima

Svečanostima povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci, prisustvovali su Mićo Ćetković, šef Predstavništva RS u Štutgartu i Konstantin Dobrilović, savetnik austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea za Zapadni Balkan

- Republika Srpska postala je temelj srpskog naroda na ovim prostorima - ocenio je Dobrilović koji se sreo sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine i Željkom Cvijanović, predsednicom Srpske, kojima je čestitao Dan RS. Dobrilović je Dodiku poželeo puno uspeha na novoj funkciji
On je naglasio da u zajedničkoj BiH mogu da se nađu kompromisi oko svih praznika i da je Srpska otvorena za sve narode i pripadnike vera.
Dobrilović je istakao da u dejtonskoj BiH treba da se dogovaraju sva tri konstitutivna naroda bez mešetarenja Zapada.
- To što su svečanoj akademiji prisustvovali predstavnici različitih verskih zajednica i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, jasno pokazuje da RS nije tvorevina koja samo želi da živi u nekom svom svetu, već je otvorena za sve i prema svima - navodi Dobrilović.
On je zahvalio Predstavništvu RS u Austriji i zameniku ministra za energetiku Milanu Baštincu što su ga dočekali i sve vreme bili uz njega u Banjaluci.

Zagreb kritikuje ambasadora

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Milorad Dodik se na svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske sreo sa Ivanom del Vekiom, ambasadorom Hrvatske u BiH. Dodik i Del Vekio su imali srdačan razgovor, kakav je srpski član Predsedništva imao i sa Draganom Čovićem.
Hrvatski ministri odbrane i branitelja, Damir Krstičević i Toma Medved, osudili su prisustvo ambasadora Ivana del Vekija Svečanoj akademiji u Banjaluci povodom obeležavanja, kako su naveli, neustavnog dana Republike Srpske. Ministri kritikuju ambasdora jer je na proslavi posmrtno odlikovan Slavko Lisica, koji je, navodi Hina, u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina na području Dalmacije.

Federacija BiH u beznađu

Dodik je rekao da stranci, kada se s njima razgovara nasamo, uvek kažu da je Republika Srpska najbolja u svemu.

On je naglasio da Republika Srpska jedina u BiH može da bude samoodrživa i da to ne može da bude BiH, jer stalno neko sa strane pokušava da je modelira.
- Federacija BiH je u beznađu, jer je u stalnom političkom sukobu Bošnjaka i Hrvata koji gube značajne pozicije koje su imali u međunarodnom sporazumu i koji su platili ozbiljnu cenu zabluda, stvaranja Hrvatske, jer su se priklonili muslimanima protiv Srba. Najradije od svih koji bi se izvukli iz BiH su prvo Hrvati. Oni nemaju Republiku Srpsku, nemaju entitet, oni su ugurani u FBiH, gde ne mogu da ostvare svoja prava - rekao je Dodik.

 

2024 © - Vesti online