Petak 11.01.2019.
11:34
sputniknews.com

Strah od Rusa: Poljska i Ukrajina grade zajednički PVO sistem

commons.wikimedia.org
Raketa R-73, jedna od naslednica R-27

Vest o planovima Varšave i Kijeva objavio je predstavnik poljske kompanije "VB elektroniks" Roman Mušal, koji je naveo da bi projekat trebalo da bude zasnovan na poboljšanoj verziji sovjetske rakete R-27, klase "vazduh-vazduh".

On je podsetio da njegova kompanija već sarađuje sa ukrajinskim državnim koncernom "Ukroboronprom" i naglasio da je većina potrebnih elemenata već napravljena: motor, gorivo, samovođene glave, aktivna, pasivna i termografska kamera. Proizvodnja u Poljskoj trebalo bi da počne za oko tri godine.

Mušal je dodao da će novi raketni sistem biti korišćen za zaštitu važnih zgrada i objekata i kopnene vojske od svih tipova aviona, helikoptera, krstarećih raketa, navođenog oružja, raketa "vazduh-zemlja" i protivbrodskih raketa.

Novi sistem protivvazdušne odbrane ima radijus dejstva do 30 kilometara za rakete sa infracrvenim navođenjem ("vičer i-ti"), 25 km za verziju sa aktivnim radarskim navođenjem ("vičer i-ti") i skoro 110 kilometara za pasivnu radarsku verziju ("vičer pep"). Takođe će imati i sistem vertikalnog lansiranja.

Iako neki ruski stručnjaci tvrde da su male šanse da će taj projekat biti realizovan, ekspert Jurij Borisjonok smatra da određene šanse, ipak, postoje.

- Situacija u vezi sa saradnjom Poljske i Ukrajine u oblasti raketne odbrane je politički jasna. Varšava želi da pruži pomoć svom savezniku koji nije član NATO-a. Glavna smetnja je ta što se odbrambeno-industrijski kompleks Ukrajine nalazi u veoma teškom stanju, mnoge tehnologije su izgubljene i nestale, a stručnjaka, kao što je poznato, više nema - rekao je Borisjonok za Sputnjik.

Stručnjaci podsećaju da je raketa R-27 proizvođena još u sovjetsko doba. Dokumentacija i projekat razvoja nalaze se u Rusiji, ali je jedno vreme ta raketa proizvođena i u jednom kijevskom vojnom preduzeću.

- Priča o modifikaciji rakete R-27 je interesantna. Ona je stavljena u upotrebu još za vreme Sovjetskog Saveza. Poljaci sada zaista mogu da pomognu, ali je zanimljivo to što će morati da se vrate onim izvorima od kojih zemlje NATO-a, među kojima je i Poljska, pokušavaju na sve načine da se distanciraju. Videćemo za tri godine šta će biti sa tim projektom, jer jedno su namere, a sasvim drugo je realizacija projekta - zaključuje Borisjonok.

2024 © - Vesti online