Petak 11.01.2019.
08:24
Vestionline

Ko vodi dijalog Beograda i Prištine: SAD, Rusija ili EU?

Tanjug
Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači

Naime, prema pisanju prištinskog lista, SAD pripremaju ceremoniju potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa između predsednika Kosova Hašima Tačija i Srbije Aleksandra Vučića, čemu je, tvrdi dalje taj list, prethodio susret Tačija sa američkim ambasadorom Ričardom Grenelom u Berlinu, o kojem javnost nije informisana.

Poznavaoci tog procesa ocenjuju da je do uključivanja SAD i Rusije u postizanju sporazuma došlo zbog složenog procesa dijaloga. "Imajući u vidu složenost procesa postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, ovo je pitanje postala tema u okviru diplomatija SAD i Rusije", kazao je za dnevnik politolog Krenar Šalja. 

Međutim, prema njegovim rečima, to ne znači da pregovaračke ekipe obe strane neće imati uticaja u procesu. Šalja ističe da su šanse za postizanje sporazuma ravne nuli, ako se te velike sile ne dogovore. 

Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije koja posreduje u dijalogu Srbije i Kosova, izjavila je danas da dijalog Beograda i Prištine vodi Federika Mogerini, a da su SAD partner sa kojom, kako je rekla, postoji bliska saradnja o nizu pitanja, uključujući i Zapadni Balkan. 

Kocijančić je u izjavi za GazetaExpres rekla da EU radi na narednom susretu u okviru dijaloga o normalzaciji odnosa Beograda i Prištine na najvišem nivou, ali je dodala da je situacija "zamrznuta" nakon uvođenja stopostotno povećanh taksi na robu iz Srbije. 

"Evropska unija očekuje da se Srbija i Kosovo posvete i ubrzaju dijalog, imajući u vidu direktnu vezu izmedju pune normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva za njihove aspiracije u EU i konkretne koristi za gradjane", navela je. 

2024 © - Vesti online