Četvrtak 10.01.2019.
19:20 >> 19:27h
b92.net

Haos širom Srbije zbog snega (FOTO)

Tanjug
Saobracaj na Ibarskoj magistrali

Zbog snežnih nanosa u nekim krajevima sela su odsečena od sveta i bez struje već nekoliko dana.

U opštini Lučani danas je proglašena vanredna situacija zbog snega koji neprekidno pada 24 sata, a mnogi regionalni putevi su neprohodni, preneo je RTS.

Vanredna situacija uvedena je u sredu u Novoj Varoši, jer je u selima te opštine oko 5.000 stanovnika odsečeno od sveta zbog snega koji sedam dana pada u tom kraju. 


Predsednik Opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević rekao je da su puteve do juče održavali lakom mehanizacijom, kao i da su uveli tešku mehanizaciju kako bi iznosili sneg iz grada, a ponuđena im je i pomoć države. 

Nekoliko sela u toj opštini je i bez struje, a ekipe Elektrodistribucije su na terenu i pokušavaju da otklone problem. 

Sneg koji u Jagodini i Pomoravlju pada neprestano pet sati i nošen je vetrom stvara haos na gradskim ulicama, koje su pune vode i neočišćanog raskvašenog snega. 

Osim gradskih autobusa punih putnika i đaka, na ulicama je i puno taksi vozila i putničkih automobila, posebno u Jagodini, što dodatno doprinosi haosu. 

Vozač "Brze pošte" iz Jagodine rekao je Tanjugu, da je situacija zbog snega teška i haotična u celom gradu, posebno u perifernim ulicama. 

Radnici Javnog komunalnog preduzeća "Standard" čiste ručno, lopatama pešačke prelaze i trotoare na mostovima, dok mašine za čišćenje snega kruže gradom i čiste prilaze javnim ustanovama, bolnicama, školama i administrativnom centru. 
 
Tanjug
Sneg koji u Jagodini i Pomoravlju pada neprestano pet sati, povremeno je jakog intenziteta i nošen vetrom stvara haos na gradskim ulicama, koje su pune vode

Snabdevanje strujom, gasom, toplotnom energijom i vodom je uredno, izjavili su danas Tanjugu gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović. 

Meštani Brodareva, gde su putevi zavejani, pronašli su danas oko podne promrzlog muškarca u snegu, a zbrinuli su ga rođaci. 

Muškarca prekrivenog snegom, koji je davao znake života, oko 12 časova primetio je Bajko Gojak, koji je rekao da nadležne službe nisu bile u mogućnosti da izađu na teren zbog snega, a da su čoveka, pre dolaska spasilačke ekipe, pronašli rođaci. 

Prema nezvaničnim informacijama radi se o I. K. koji živi u Zakutu, selu iznad Brodareva. 

Putni pravci u brodarevskom kraju zavejani su i snega ima skoro pola metra. 

Brojna ivanjička sela na planinama planina Javor i Golija ostala su odsečena usled obilnih snežnih padavina koje su pogodile ovaj kraj, a najugroženija sela su Brusnik, Devići, Ostatija, Močioci i Kušići, kao i sva sela preko 700 metara nadmorske visine. 

"Meštanima najugroženijih sela prošle i ove godine podelili smo ukupno 50 raonika kako bi mogli lakše da očiste snežne nanose. Mi čistimo koliko možemo, a prioritet dajemo putevima kojima deca idu u školu i gde ima korisnika hemodijalize", rekao je predsednik ivanjičke opštine Zoran Lazović.

Visina snega je u pojedinim krajevima i do dva metra. 

Kritično je i u Prijepolju gde na višim kotama ima i do metar snega. 

Takva situacija je u Gornjim Babinama gde je dvadesetak domaćinstava odsečeno od sveta. 

Žena stara 78 godina iz sela Brančići kod Prijepolja, koja je u utorak popodne pronađena mrtva u snegu, preminula je od posledica smrzavanja. 

Ona je preminula kraj puta u Brančićima, vraćajući se kući od komšija iz drugog kraja ovog planinskog, raštrkanog sela. 

Pretpostavka je da se starica okliznula i pala u dubok sneg iz kog nije uspela da ustane, zbog čega se i smrzla na jakom mrazu. 

Gotovo na svim putevima na Kosovu i Metohiji saobraćaj je otežan zbog gustog snega koji pada, a posebno je zbog dubokog snega i niskih temperatura teška situacija je na autoputu Priština - Uroševac. 

Teška situacija u saobraćaju traje gotovo 24 sata. 

Zbog gustog snega koji neprestano pada od juče saobraćaj se otežano odvija i u Prištini, a, kako je najavljeno, komunalci neće čistiti ulice sve dok sneg ne prestane da pada. 

Zamenik kosovskog ministra za infrastrukturu Redžep Kadriju, međutim, za Ljami onlajn kaže da svi putevi prohodni i da su ekipe za čišćenje snega celu noć bile na terenu.
2024 © - Vesti online