Četvrtak 10.01.2019.
15:15
blic.rs

Čudna krađa u Somboru

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema procenama, svaki ovaj papagaj na tržištu vredi više od 15.000 evra, ali u ovom slučaju njihova cena je mnogo veća za vlasnika koji ih jedini u našoj zemlji uzgaja već 35 godina.

Jedini registrovani vrt ove vrste u Srbiji, u kojem boravi oko stotinak vrsta životinja, između ostalog, činile su posebnim upravo kakadui. Milan Mirić Miki, vlasnik, imao je ponude mađarskih zooloških vrtova da ih proda, ali nije želeo. Jedino na šta bi eventualno pristao je zamena za drugu vrstu istog ranga.

Posle krađe ostao mu je samo prvi mužjak i jedan potomak. Njihova postojbina su inače Nova Gvineja i Australija, ali su oni kod Mikija bili u svojoj kući.

- U ponedeljak, na Božić, bio sam pozvan kod rođaka na večeru. Lopovi su me izgleda pratili. Neposredno posle mog odlaska su ukrali kakadue pošto ih je videla jedna devojka koja je dolazila u komšiluk. Nije ništa posumnjala jer je mislila da smo to moj pomoćnik i ja. Rekla mi je da su dvojica muškaraca iznosili džak iz kojeg su se čule ptica koje ciče - kaže za "Blic" Milan Mirić.

O ceni papagaja ne želi da govori, ali kaže da vrede mnogo. Pre večere obišao je sve ptice u zimskom delu, a kući se vratio oko 19.30 časova ne sumnjajući da je ostao bez ljubimaca.

- Nastavio sam sa poslovima, a pola sata posle ponoći krenuo sam u još jedan obilazak. Čim sam video da ih nema, objavio sam na društvenim mrežama nestanak i pozvao sam policiju. Teško mi je reći na koga sumnjam, jer nemam ništa opipljivo, ali očigledno su znali da ću otići od kuće - priča Miki.

Nestali papagaji imaju Mikijeve čipove, spadaju u najugroženiju kategoriju ptica. U situacijama kada nestanu, vodi se računa o poreklu koje mora biti legalno. Ako bi ih kupio neko u nekoj zemlji EU, morao bi da ih skriva, ali postoje tajni kanali kojima se takve ptice šalju u Ukrajinu ili arapske zemlje i tada im se gubi svaki trag.

Vest o nestanku kakadua uznemirila je Mikijeve kolege iz drugih zooloških vrtova. Kristijan Ovari, biolog u Zoološkom vrtu na Paliću, kaže da je to ogroman gubitak, ali ne radi se o novcu, već o trudu i ogromnoj ljubavi prema pticama, pošto mu se svaka među dlanovima izlegla i o njima je brinuo kao o članovima svoje porodice.

- To je retka vrsta papagaja koja zahteva specifične uslove za uzgoj i to ih stavlja na CITES 1 kategoriju životinja i nije svejedno gde i kako žive. Miki je jedan od retkih ljudi, ne samo u Srbiji, već u Evropi, koji su vrlo uspešni u uzgoju te vrste i to ga čini posebnim. Želim da verujem da ko god da je to uradio zna šta radi, jer ako i najmanje ne zna, ugrožava život ptica i direktno sebe i kupca stavlja na panj pravde. To je kao da neko pokušava da sakrije nuklearni reaktor u svom dvorištu - kaže Kristijan Ovari za "Blic".

Imaju DNK uzorke

Biolog Zoo-vrta Palić Kristijan Ovari pita se kakvi su uopšte ljudi koji su ukrali kakadue, jer realnog profita u ovom slučaju nema pošto ta ptica vredi samo u rukama onog ko dobro zna šta radi.

- Miki je naš cenjeni kolega koji je život uložio u zoološki vrt. Postoje specifičnosti u uzgoju tih papagaja i onda mu neko preko noći sve to uništi. Čak i da im izvade mikročipove, niko ne može da im porekne poreklo, a mi imamo DNK uzorke i možemo bilo kada da ih identifikujemo ako ih nađu - kaže Ovari.

2024 © - Vesti online