Petak 11.01.2019.
02:30
mondo.rs, Vestionline

Jedini način da stvarno prebolite raskid

Promo
Foto: Ilustracija

Svako ko je ikad doživeo raskid verovatno je od prijatelja čuo savet: "Prestani da misliš o njoj/njemu, izađi u grad i provedi se". Međutim, neizbežno je da nakon raskida razmišljamo o bivšem partneru koji je ipak, određeno vreme, bio deo našeg života.

Psiholog dr Šaron Drejper kaže da savet "prestani da misliš na nju/njega" zapravo i nije zdrav.

"Razmišljajte o srcu kao o mišiću. Kada neki mišić istegnete ili povredete, telo vam govori da ste povređeni i da je potrebno neko vreme da rana zaceli. I to što mislite na bivšeg ili bivšu je ista stvar - vaše srce pokušava da racionalizuje šta se desilo i da vam pomogne da iz toga naučite lekciju".

Ona dodaje ne treba posle raskida da se ljutimo i budemo besni, već da zahvalimo bivšem ili bivšoj na prilici da razmislimo o tome šta nije bilo u redu i šta je bilo dobro. Kada shvatimo zašto prošla veza nije uspela, znaćemo šta da tražimo i čemu da težimo u sledećoj vezi.

Ona ili on nije bio spreman na brak? Vaš bivši partner nije želeo decu, a to je sve o čemu vi sanjate? Ili jednostavno imate drugačiji pogled na svet, različite ličnosti?

- Razmišljanje o bivšem ili bivšoj ne znači "kukanje" nad prošlošću, već izgradnju budućnosti, sa planom za ono što želite i koga želite da volite. Vaš bivši partner vam je pružio ljubav i dao vam nešto u čemu ste uživali, inače ne biste ni bili u vezi sa njim. Važno je da mu zahvalite za to. Ipak, vaš cilj je da budete dovoljno zreli da shvatite kako je to uticalo na vas i šta vi u stvari želite - kaže psiholog.

Mnogi ljudi veruju da razmišljanje o bivšem ne pomaže da ga prebolite, ali psiholog kaže da je to veoma važno ako želite da nađete nekog novog partnera kojeg ćete držati za ruku.

- Ako zaista ne razumete šta je bio kamen spoticanja u vašoj vezi, koje greške ste napravili, nastavićete iznova da ih ponavljate. Zato, prestanite da tražite magičnu 'preboli bivšeg' pilulu! Razmislite šta u vezi nije išlo kako treba, šta je bilo dobro, i možda će vam baš to pomoći da se ponovo zaljubite - savetuje psiholog Drejper.

2024 © - Vesti online