Četvrtak 10.01.2019.
20:10
M. Stanković - Vesti

Molitva pod otvorenim nebom

M. Stanković
U Osnabriku svečano proslavljeni Badnje veče i Božić

Sve je vrvelo od vernika koji su se tiskali da uđu u hram i zapale sveće. Hram je krasio veliki badnjak koji je pred početak bogosluženja iznesen u portu.

Protojerej- stavrofor Marinko Rajak je osveštao badnjak, koji je neprestano čuvao Konstantin Dobrilović (dugogodišnji čtec osnabričkog hrama, a sada savetnik Hajnca Kristijana Štrahea, austrijskog vicekacelara) ali i okupljeni narod posipajući pored svete vode i zrnevlje žita.

Posle jednokratnog ophoda oko crkve, pod velikim badnjakom je za najmlađe pre bogosluženja organizovano običajno pijukanje. U prostrtoj slami ispred hrama deca su čeprkala tražeći skrivene slatkiše i novčiće. Najviše se obradovala Lana Stevanović (3) kada je pronašla novčić, a odmah za njenim licem se ozarilo i lice brata Davida (2) kada mu je u ruci zablistao novčić.

- Moja deca umeju da se raduju i vole da se fotografišu - rekla nam je njihova majka dr Mira Stevanović.

U porti je zapaljena badnjačka vatra koja se razvila u visinu, osvetlila radosnu noć i ugrejala sva srca. Molitva je tekla pod otvorenim nebom. Bogoslužio je prota Marinko Rajak, a pomagali su i čtečevi Milorad Miščević i Bojan Bera. Crkveni hor je neumorno pojao, a najradosnije je odjekivalo "Roždestvo" koje su pevali i svi prisutni.

Pročitana je i poslanica episkopa Grigorija, a otac Marinko je čestitajući praznik najavio izgradnju kapele ispred hrama i renoviranje unutrašnjosti hrama.

Posle službe osveštani su i mali badnjaci u hramu koje su vernici sa velikom radošću poneli kućama. Predsednik Crkvene opštine Novica Andrejić je neumorno nadzirao sva dešavanja u hramu i oko hrama i brinuo da brojni vernici koji su ispunili sav prostor u bogomolji i oko nje uživaju u lepoti Badnje večeri.

U velikoj sali crkvenog doma pripremljena je posna trpeza i točen je šumadijski čaj.
Za prodaju posnih specijaliteta su bile zadužene sestre Miščević, Gordana, Jelena, njihova tetka Mirjana Tesla i njena kći Tanja Banjanin, sve četiri potomci našeg slavnog Nikole Tesle.

Redovna i za pevnicom

Gordana - Goca Radomirov (80) živi u Osnabriku 38 godina i svako Badnje veče provodi u crkvi.

- Nikada nisam izostala, ni kada su bile ledene zime - kaže nam Goca koja je član crkvenog hora i redovna za pevnicom.

Teodora našla zlatnik

Prvog dana Božića vernici su božićnu radost posle liturgije, koju je služio protojerej-stavrofor Marinko Rajak, podelili lomeći česnicu u crkvenom domu.

- Prošle godine je naša ćerka Nikolina (8) pronašla zlatnik u česnici, pa sam ja po tradiciji mesila ovogodišnju česnicu - kaže za "Vesti" Dijana Skadrić, dok njen suprug Rajko pomaže da se česnica okreće.

Ove godine se sreća nasmešila Teodori Dabić (10) koja je pronašla zlatnik sa likom Bogomajke.
Teodorin brat Andrija (8) je na porodičnom ručku kod dede Novice i bake Lojze Andrejić u česnici pronašao "paricu" pa mu se ispunila želja da i on bude srećni dobitnik.

2024 © - Vesti online