Četvrtak 10.01.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti

Fokus šalje pomoć na Kosmet

Z. Mirković
Uručenje paketića u predškolskoj ustanovi u Banji

Paketići su već stigli na odredište i podeljeni mališanima u predškolskoj ustanovi u mestu Banja. U sprovođenju prve humanitarne akcije učestvovali su: Radmila Savić, Marija Mijailović, Mihael Kok, Vesna Garčević, Milena Vitorović-Jović, Slađana Gajić, Ljiljana Ristić i Vesna Jovanović-Klinger.

- Svojim skromnim prilogom pokušali smo da izmamimo dečje osmehe i uputimo poruku da smo uz njih, bez obzira na kojoj strani sveta se nalazimo. Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo - kaže Vesna Jovanović-Klinger, predsednica Fokusa.

Upravni odbor društva izabrao je Radmilu Savić za koordinatora humanitarnih aktivnosti Fokusa. Savićeva je rođena u Zagrebu, a kao izbeglica 1991. godine je napustila Hrvatsku i sa sinom došla u Beč. U zločinačkoj operaciji "Oluja" roditelji i cela rodbina Savićeve bili su prinuđeni da napuste ognjišta, tako da ona najbolje zna kako je kada je nekom potrebna pomoć.

- Humanitarni rad je komponenta Fokusa koja je zacrtana u programu i statutu, a izborom Savićeve biće unapređen rad udruženja - ističe Vesna Jovanović-Klinger.

Ona najavljuje da će 3. februara u Beču biti održana akcija Humanost na delu.
- Uz prigodan program i učešće drugih udruženja iz Austrije biće organizovana akcija kojom želimo da pomognemo najugoriženijim porodicama i deci sa Kosova i Metohije. Tim povodom gošće s Kosova i Metohije biće Ljiljana Perović, humanitarni radnik iz Zubinog Potoka i Dragana Zečević, novinar "Večernjih novosti" iz Podujeva. One će slikom i rečju predstaviti prioritete, odnosno kako konkretno pomoći ugroženima. Zajedno sa Radmilom Savić, utvrdiće listu prioriteta i napraviti plan humanitarnih akcija u 2019 - navodi predsednica Fokusa.

Dijaspora snaga matice

Vesna Jovanović-Klinger naglašava da rasejanje budno prati sva dešavanja u matici Srbiji i vlastima je poručila da treba da shvate koliku snagu ima naša država u svojoj dijaspori.
- Treba da nam omoguće da budemo uključeni u rešavanje svih problema. U ovim teškim vremenima smo svi svesni koliko naše rukovodstvo ima teškoća da sačuva mir i omogući prosperitet, znamo koliko se napredovali, ali i koja su nas rukovodstva unazadila u privrednom smislu i političkim delovanjem. U 2019. želimo da se matica okrene našim pravim i tradicionalnim prijateljima, onima koji podržavaju našu državu, ne mešaju se u unutrašnje stvari naše zemlje i da sačuvamo mir - istakla je ona.

 

2019 © - Vesti online