Četvrtak 10.01.2019.
00:54
sputniknews.com

Bitka za Siriju: Turska će izvući korist ako ne naljuti Rusiju

EPA
Turski vojnici

"Rat u Siriji može se nastaviti decenijama"

Savetnik za pitanja nacionalne bezbednosti SAD Džon Bolton napustio je Tursku, a nije se susreo sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, pošto ga je naljutio zahtevom za garancije zaštite kurdskih ustanika. Bolton je izjavio da će američka vojska ostati u Siriji sve dok Turska ne prestane da napada kurdske ustanike, saveznike SAD.

Profesor Alpaslan Ozerdem smatra da Tramp zaista želi da povuče američke trupe iz Sirije, ali da nije siguran koliko će od toga profitirati Turska.

- Sve će zavisiti od toga šta će SAD odlučiti da učine sa odredima kurdske Narodne zaštitne milicije i njihovim mogućim razoružavanjem, kao i od toga koja će teritorija u severnom delu Sirije biti pod kontrolom Turske i od toga da li će odredi ostati zapadno od Eufrata ili će poći na istok. To je taktičko pitanje, ali najverovatnije će Turska izvući korist u svakom slučaju ukoliko ne pokvari odnose sa Rusijom i mislim da je to najvažniji momenat - kaže on.

- Što se tiče ideja da SAD predaju Turskoj svoje vojne baze na teritoriji Sirije ili da ih unište, mislim da to nije realno. Treba imati u vidu da u ovom trenutku ni Irak ni Sirija nisu tako važni za SAD kao Iran - dodaje ovaj stručnjak.

- Smatram da sukobi interesa na Bliskom istoku mogu da dovedu do nastavka rata u Siriji, pa čak i u narednim decenijama. U Siriji se odvija mnogo različitih, posrednih oružanih konflikata i zato mislim da bi trebalo da budemo veoma obazrivi i pažljivi pri uspostavljanju političkih odnosa sa Sirijom - zaključuje Ozderem.

2024 © - Vesti online