Sreda 04.08.2010.
18:16
Srna

Hrvatska: 1.200 tajnih optužnica protiv Srba?

I Tuđmana uz Gotovinu: Savo Štrbac

Uz napomenu da se na spisku koji je dobilo Ministarstvo pravde Srbije nalaze 1.534 procesuirana Srbina u Hrvatskoj za ratne zločine, on je dodao da, nažalost, to nije konačan broj jer proces procesuiranja Srba u Hrvatskoj još traje.

"Onaj ko dobije potvrdu od Ministarstva pravde Srbije da nije procesuiran to mu

ništa ne znači, jer ako dođe u Hrvatsku on se može naći na listi tako što će policija protiv njega podneti krivičnu prijavu", istakao je Štrbac.


Štrbac je istakao da je razočaran kaznama koje je Tužilaštvo Haškog tribunala predložilo za hrvatske generale Antu Gotovinu, Mladena Markača i Ivana Čermaka za zločine Hrvatske vojske počinjene u akciji "Oluja" 1995. godine na području Republike Srpske Krajine (RSK).

"Očekivali smo da će bar za jednog od trojice optuženih hrvatskih generala kazna biti doživotna robija, jer je `Oluja` jedini događaj na području Hrvatske koji ima kapacitet genocida", rekao je Štrbac novinarima, nakon što je prisustvovao parastosu u crkvi Svete Trojice u Banjaluci poginulim srpskim civilima i vojnicima u operaciji "Oluja".

Istim žarom za Kosmet i Krajinu

 

"Divim se Srbiji sa kakvim se žarom po svetu bori za Kosmet, ali mislim da bi bar približnim intenzitetom trebalo da se bori i za prava Srba iz RSK", istakao je Štrbac i podsetio da se u Srbiji trenutno nalazi oko 300.000 izbeglih Srba iz RSK i Hrvatske.

Štrbac očekuje da će sva tri hrvatska generala biti proglašena krivim, da će biti osuđeni po svim tačkama optužnice, te da Haški sud neće ići ispod kazni koje je predložilo Tužilaštvo.

On je dodao da bilo kakva osuđujuća presuda za trojicu hrvatskih generala u Haškom tribunalu pruža veću šansu Srbima u Hrvatskoj da im se vrate sva njihova na silu oduzeta prava.

Štrbac smatra da bi ta presuda trebalo da se odnosi i na nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franju Tuđmana i sav ratni politički i vojni vrh te zemlje.


Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je juče od sudskog vijeća da trojicu hrvatskih generala proglasi krivim za zločine počinjene u akciji "Oluja" 1995. godine i da Antu Gotovinu osudi na 27 godina zatvora, Mladena Markača na 23, a Ivana Čermaka na 17 godina zatvora.

2024 © - Vesti online